EkolojiManşet

Amazon’un ortasından geçen otoyol yeniden yapılıyor: Kaçak kesim ve toprak gaspı artacak

0

Brezilya Başkanı Jair Bolsonaro, ülkenin en büyük Amazon şehri Manaus’u, Brezilya’nın geri kalanına bağlayan bir otoyol olan BR-319 adlı yolu onarmak için izin verildiğini açıkladı.

Yağışlı sezonda çamurla kaplandığı için altı ay boyunca kullanılamayan BR-319 otoyolunun dört mevsim kullanılabilecek bir yola dönüştürecek bir onarıma girmesi, yasadışı ağaç kesimi ve ormansızlaşma için buranın bir arter haline getireceğine dair korkuları alevlendirdi.

Altyapı bakanı Marcelo Sampaio, Brezilya’nın çevre otoritesi Ibama‘dan alınan lisansın bir görüntüsünü yayınlayarak sosyal medya hesabından haberi duyurdu ve 1970’lerde Brezilya’nın askeri diktatörlüğü tarafından inşa edilen ve Amazon yağmur ormanlarının merkezinden geçen bu büyük otoyolun tamiratı için ilk izni verdiğini söyledi. 

“Mühendislik ve çevreye saygı çerçevesinde, Amazonas eyaletinin toplumunu izolasyondan kurataracağız” yazan Sampaio, çevresel kaygılarla ilgili sorulara hemen yanıt vermedi.

Verilen bu izin, hükümetin, yolun en kötü durumda olan kısmını onarmaları için şirketlerle sözleşme yapmasına olanak sağlayacak. Ancak müteahhitler planlarını hazırladıktan sonra inşaata başlamak için başka bir izne daha ihtiyaçları olacak.

Çevre uzmanları ise, yolun asfaltlanmasının, yasadışı ağaç kesimi yapanların ve toprak gaspçılarının ormanın uzak ve nispeten el değmemiş alanlarına daha kolay erişmesine izin vereceğini söylüyor.

The Guardian‘ın aktardığına göre bir araştırma, projenin 2030 yılına kadar ABD‘nin Florida eyaletinden daha büyük bir alana eşdeğer olan ormansızlaşmada beş kat artışla sonuçlanacağını tahmin ediyor.

Global Witness, bulgularının Amazon’un “geri dönüşü olmayan bir devrilme noktasına” ulaşabileceği endişelerini dile getiriyor.

 

 

 

 

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.