ManşetDoğa MücadelesiDünya

Brezilya’da binlerce kişi Amazon’u madenciliğe açan yasa tasarısını protesto etti

0
Fotoğraf: AFP

Brezilya‘da Başkan Jair Bolsonaro hükümetinin kongrede oylayacağı çevreyle ilgili beş yasa tasarısını protesto eden binlerce aktivist, ülkenin önde gelen müzisyenlerinden Caetano Veloso‘nun çağrısıyla başkent Brasilia’da Kongre çevresinde toplandı.

Koruma altındaki yerli topraklarında ormansızlaşmayı tetiklediğini, endüstriyel faaliyetleri teşvik ettiğini ve Amazon yağmur ormanlarını tehdit ettiğini belirttikleri yasa tasarısını “ölüm kombinasyonu” adı vererek protesto eden binlerce kişi, Kongre önünde “Ato pela Terra” (Dünya için Ayağa Kalk) gösterisi düzenledi.

Yasalar onaylanırsa, yerli topraklarda ticari madenciliğin önü açılacak ve on binlerce yerli insanın toprak hakları tehlikeye girecek. Ayrıca pestisit kullanımına ilişkin çevresel ruhsatlandırma gereklilikleri ve düzenlemeleri gevşetilecek ve kamu arazilerinin yasadışı olarak ele geçirilmesininin cezası hafifleyecek.

Fotoğraf: Eraldo Peres / AP

Bolsonaro‘nun sunduğu tasarı 2020’den bu yana Kongre’de gündemde. Ancak Ukrayna‘daki savaş, Rusya’dan gelen ve Brezilya’nın tarım arazilerinde kullandığı gübrenin tedarikini tehlikeye attı ve yönetim tasarının oylanmasını hızlandırdı.

Müzisyen Caetano Veloso liderliğindeki etkinlikte, 200’den fazla kar amacı gütmeyen grup bir araya geldi. Kongre dışındaki mitinge 79 yaşındaki söz yazarı ve müzisyen Veloso‘nun yanı sıra rapçi Emicida, aktör Lázaro Ramos ve şarkıcı Daniela Mercury gibi ünlüler de katıldı. 

Fotoğraf: Eraldo Peres / AP

Washington Post‘un haberine göre, kar amacı gütmeyen kuruluş Amazon Watch‘un Brezilya program direktörü Ana Paula Vargas, Bolsonaro yönetiminin hiç yorulmadan yerli hakları dizginlemeye çalıştığını söyledi.

Vargas, “Stratejilerini gizlemeya bile çalışmıyorlar. Bolsonaro hükümeti en başından beri çevre karşıtı gündemini açıkça ortaya koydu” dedi.

Guardian‘ın belirttiğine göre, miting öncesinde kongre üyelerine seslenen Veloso, Brezilya’nın 1980’lerde demokrasinin geri dönüşünden bu yana en kritik yol ayrımına geldiğini söyledi. Vatandaşları “çevre için açık bir tehdit” oluşturan yasalara karşı mücadele etmeye çağıran Veloso, “Senato, özel çıkarlara boyun eğerek topluma muazzam bir yük getiren ve ülkenin geleceğini tehlikeye atan geri dönüşü olmayan yasal değişiklikleri önleme yetki ve sorumluluğuna sahiptir” dedi. Politikacıları yasaları reddetmeye çağıraran müzisyen, “Amazon ormanlarının yok edilmesi kontrolden çıktı. Uluslararası güvenilirliğimiz yerle bir oldu” şeklinde konuştu.

Kongrenin önümüzdeki haftalarda bu yasa tasarılarından üçünü oylaması bekleniyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.