Brezilya’da felaket senaryosu: Amazonlar’da 50 binden fazla yangın sürüyor

Brezilya'nın başta Amazon olmak üzere bir çok bölgesinde devam eden ve rekor kıran orman yangınları, canlıları ve dünyanın en önemli ekolojik sistemini tehdit ediyor.

Brezilya’da Amazon yağmur ormanlarını etkileyen sürekli kuraklığın etkisiyle rekor kıran orman yangınları aylardır sürüyor.

Ülkenin birçok bölgesinde devam eden ve rekor kıran orman yangınları, bölge sakinlerini ve dünyanın en önemli ekolojik sistemini tehdit ediyor.

Brezilya merkezli bir düşünce kuruluşu olan Igarape Enstitüsü, ülke genelinde şu anda 50.000’den fazla orman yangınının aktif olduğunu söyledi. En çok etkilenen bölgelerden bazıları Amazon, Cerrado ve Pantanal.

Yakın kasabalarda yaşayanlar dumandan adeta ‘boğulurken, yetkililer, Sao Paulo ve Rio de Janeiro gibi yoğun nüfuslu şehirlerin yangınların yayılma alanında olduğu uyarısı yaptı.

Latin Amerika’daki yangınların yaklaşık yüzde 60’ı şu anda Brezilya’da sürüyor.

Uzmanlara göre yangınların üçte biri tarımsal amaçlar için arazi temizlemeye yönelik insan kaynaklı eylemlerden kaynaklanıyor. Cambridge Üniversitesi’nde koruma ve kalkınma profesörü olan Rachael Garrett, ormansızlaşma ve kuraklığın da orman yangınlarına büyük katkıda bulunduğunu söyledi.

Amazon’daki ormansızlaşmanın Brezilya’da yağış miktarını azalttığını anlatan Garrett, bunun ekosistemin dengesini bozduğunu ve kuraklık döngüsüyle ve yıkıcı orman yangınlarına neden olduğunu belirtti.

Yeşil NoktaAmazon yangınları uzaydan görülebiliyor
Yeşil NoktaAmazon ormanları yangınında tarım endüstrisinin rolü
Yeşil NoktaBrezilya Amazonu’nda yılın ilk yarısında çıkan yangınlar, son 20 yılın en kötüsü
Yeşil NoktaBrezilya Amazon’unda ağustos yangınları 14 yılın en yüksek seviyesine çıktı
Yeşil NoktaAmazonlar’daki yangın durdurulamazsa küresel felaket kapıda

Brezilya’da yıl bitmeden tüm yangın rekorları kırıldı

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inácio Lula da Silva, geçen hafta Tefe kenti yakınlarındaki Amazon nehri kıyısında yaşayan bir topluluğu ziyaretinde yaptığı açıklamada, Amazon’un şu anda 40 yılın en kötü kuraklığını yaşadığını söylemişti.

Lula, kamuoyundan kundakçı şüphesi olan kişileri federal polise bildirmelerini istedi. Brezilya’da yangın çıkaran suçlular yalnızca dört yıla kadar hapis cezası riskiyle karşı karşıyadır, ancak Lula bu yasayı değiştirmek ve cezaları artırmak istiyor.

Amazon Çevre Araştırma Enstitüsü adlı sivil toplum kuruluşunun yaptığı son analiz, Ağustos ayındaki yangınların büyük çoğunluğunun tarım alanlarında meydana geldiğini gösteriyor. Bu durum, çevreciler arasında bazı faaliyetlerin kasıtlı olabileceği şüphesini uyandırıyor.

Amazon Watch adlı sivil toplum kuruluşunun Brezilya program direktörü Paula Vargas, çiftçilerin sıklıkla kasıtlı olarak yangın çıkardığını açıkladı.

Ülkede bu yıl bitmeden, yangınlarla ilgili tüm rekorlar kırıldı. Brezilya yangın aktivitesi izleme sitesi MapBiomas’a göre, ocak ve ağustos ayları arasında yaklaşık 30 milyon dönüm arazi yok oldu . En çok etkilenenler Roraima ve Matto Groso eyaletleri oldu.

Brezilya’nın uydu ajansı Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü‘ne göre , bu yıl Brezilya’da 180 bin ve sadece son iki günde 7 binden fazla orman yangını çıktı. Kurum, 2025’e üç aydan fazla bir zaman kala, bunun 2010’dan bu yana bir yılda görülen en fazla yangın olduğunu belirtti.

Amazon’daki kontrolden çıkan orman yangınları çevre ülkeleri de etkiliyor; duman nedeniyle Bolivya ve Ekvador‘da uçuş iptalleri, tahliyeler ve okulların tatil edilmesine yol açıyor.

Bolivya’da sürdürülebilir kırsal kalkınmaya adanmış bir sivil toplum örgütü olan Fundación Tierra‘da sosyo-bölgesel araştırmacı olarak görev yapan Efrain Tinta Guachalla, bu hafta başında Amazon bölgesinde orman yangını sezonunun ağustos ayından ekim ayına kadar sürdüğünü ancak yangınların artık en az altı ay boyunca devam ettiğine dikkat çekti.

Guachalla, Amazon’a yayılan ve büyüyen tarım arazilerinin, çoğunlukla soya ve sığır yetiştiriciliği için  ormansızlaştırılmasının, yangın sezonunun uzamasının arkasındaki muhtemel sebep olduğunu kaydetti.

Amazon, emdiği karbonu yangınlar nedeniyle geri veriyor

Amazon yağmur ormanı, dünyadaki en önemli ve biyolojik çeşitliliğe sahip ekosistemlerden biri. Yalnızca Güney Amerika’daki su havzası sistemlerine büyük katkı sağlamakla kalmıyor,  milyonlarca bitki, hayvan ve böcek türüne ev sahipliği yapıyor ve atmosferden devasa miktarda karbondioksit emiyor.Ancak yangınlar nedeniyle orman, emdiği karbondioksiti atmosfere geri veriyor.

Nature Ecology & Evolution dergisinde yazan uluslararası akademisyenlerden oluşan bir grup, kontrolsüz orman yangınlarının ormanların bozulması, karbon emisyonları, biyolojik çeşitliliğin kaybı ve yerli topluluklara verilen zararlar açısından tehlikeleri konusunda uyarıyor.

Yeşil NoktaAmazon yangınları atmosfere 23 milyon ton CO2 yaydı
Yeşil NoktaArtan yangınlar karbon yutağı Amazon’u karbon kaynağına dönüştürebilir

Garrett, Amazon’un daha fazla bozulmasının bölgedeki hassas ekosistemler için “felaket” olacağını söyledi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim krizi: Florida’yı vuran Helene Kasırgası’nda en az 95 kişi öldü

ABD'nin Florida eyaletinde altı kenti vuran Helene Kasırgası'nda yollar, köprüler çöktü yüzlerce ev sular altında kaldı, milyonlarca kişi elektriksiz.

Avusturya seçimleri: Nazilerin kurduğu aşırı sağcı Özgürlük Partisi birinci oldu

Avusturya genel seçimlerini, eski Nazi ve SS subaylarının kurduğu, iklim değişikliği, LGBTİ+, göç karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi kazandı.

Beyşehir Gölü’ndeki Çeçen Adası satılığa çıkarıldı: Metrekaresi 310 TL

Konya'daki tek ada olan Çeçen Adası 550 dönüm büyüklüğünde. Hayvancılık ve tarım yapılan adanın bedeli ise 165 milyon lira civarında.

Sanayi devrimini başlatan Birleşik Krallık son kömürlü termik santrali kapatıyor

Birleşik Krallık, on yılın sonuna kadar kara rüzgarını iki katına, güneş enerjisini üç katına ve açık deniz rüzgarını dört katına çıkarmayı hedefliyor.

Katliam yasası’na karşı hak savunucuları bir kez daha meydanda: Biz bitti demeden bitmez!

İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Muğla'da yapılan eş zamanlı mitinglerde, AYM'ye seslenildi: Yasayı iptal et!

EN ÇOK OKUNANLAR