TürkiyeEditörün SeçtikleriEğitimManşet

Boğaziçi’nde rektör protestosuna katılan iki öğrenci hakkında tutuklama kararı

0

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör atanan AKP Milletvekili aday adayı Melih Bulu’ya yönelik protesto düzenledikleri gerekçesiyle gözaltına alınan öğrencilerden ikisi hakkında tutuklama kararı verildi.

Gözaltına alınan 43 öğrenciden 24’ünün Emniyet’teki ifadeleri tamamlanmış ve Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne sevk edilmişti. Diğer 16 kişinin ise Vatan Caddesi‘ndeki Güvenlik Şube Müdürlüğü‘nde sorguları sürüyordu.

İki kişi tutuklandı

Avukat Çağan Yazıcı Yeşil Gazete’ye verdiği bilgide Yıldız İdil Şen ve İstanbul Üniversitesi’nden Azad Aksoy hakkında tutuklama kararı verildiğini söyledi.

Gözaltına alınan kişilere “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “görevli memura mukavemet” suçlamaları yöneltiliyordu.

Fotoğraf: Öğrenci Dayanışması

Gözaltına alınan öğrencilerden Burak Çetiner direkt serbest bırakılırken geri kalan 21 öğrenci ise asli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. 6 Ocak günü gözaltına alınanların savcılık ifade işlemlerinin ise yarın gerçekleşmesi bekleniyor.

Neler yaşandı?

4 Ocak Pazartesi günü bir araya gelen öğrenciler, kurum dışından okula rektör atanmasını protesto etmişlerdi. Basın açıklaması okuyan grup, Kuzey Kampüs’e yürümüş ve burada bir forum gerçekleştirmişti.

Sonrasında sayısı bini bulan kitle Güney Kampüs’e ilerleyerek Rektörlük binasına yürümek istemiş, polis engeliyle karşılaşmıştı. Okula girişleri engellenen öğrenciler ile polis arasında kavga çıkmış, polis biber gazı ve TOMA ile müdahale etmişti.

Gözaltı sayısı artıyor

5 Ocak Salı günü ise protestoya katılan 17 öğrenci sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. 6 Ocak tarihinde yapılan gözaltılarla birlikte gözaltı sayısı 40’a çıktı.

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyım rektörü protesto ettikleri için gözaltına alınan öğrenciler hakkında bilgi veren Avukat Çağan Yazıcı ise öğrencilerin evlerine kapı kırılarak girildiğini, uzun namlulu silahlarla yere yatırılarak ve darp edilerek gözaltına alındıklarını söyledi.

Son olarak 7 Ocak tarihinde gözaltındaki arkadaşlarının serbest bırakılması için Çağlayan’da basın açıklaması okuyan öğrencilerden ikisi açıklama öncesinde biri ise açıklama sonrasında gözaltına alındı.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.