TürkiyeEğitimManşet

Boğaziçili öğrencilere yönelik gözaltı bugün de devam etti

0
Fotoğraf: Elif Ünal

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan AKP Milletvekili aday adayı Melih Bulu’yu protesto etmeleri gerekçesiyle öğrencilere yönelik başlatılan operasyon bugün de devam etti.

Boğaziçi Dayanışması tarafından yapılan açıklamada bugün sabah saatlerinde evlere yapılan baskın ile sekiz kişinin daha gözaltına alındığı duyuruldu. AA ise gözaltına alınan kişi sayısını 14 olarak duyurdu. 5 Ocak Salı günü ise 17 kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan kişilere “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “görevli memura mukavemet” suçlamaları yöneltiliyor.

Öğrencilerin eylem çağrısına Valilik’ten yasak

Öte yandan öğrenciler kayyım rektörü protesto etmek ve gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılmasını talep etmek için 14.00’da Güney Kampüs kapısı önünde protesto düzenleyecek.

Öğrencilerin toplanma çağrılarını engellemek isteyen İstanbul Valiliği ise Beşiktaş ve Sarıyer‘de gösteri ve yürüyüşün yasaklandığını açıkladı.

‘Polisimiz görevini yerine getirecek’

Vali Ali Yerlikaya tarafından yapılan açıklamada Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Yapılması planlanan toplanmanın toplumun salgından korunması ve salgının yayılımının engellenmesi çalışmalarına olumsuz tesir edebileceği değerlendirilerek, bu ilçelerimizde her türlü toplantı, gösteri ve yürüyüş yasaklanmıştır” dedi.

Açıklamada “Gücünü milletimizin engin sevgisi ve yasalarımızdan alan polisimiz; her olayda olduğu gibi, bundan sonra da kanunların verdiği görev, yetki ve sorumluluklarını kararlılıkla yerine getirecektir” denildi.

Neler yaşandı?

4 Ocak Pazartesi günü bir araya gelen öğrenciler, kurum dışından okula rektör atanmasını protesto etmişlerdi. Basın açıklaması okuyan grup, Kuzey Kampüs’e yürümüş ve burada bir forum gerçekleştirmişti.

Sonrasında sayısı bini bulan kitle Güney Kampüs’e ilerleyerek Rektörlük binasına yürümek istemiş, polis engeliyle karşılaşmıştı. Okula girişleri engellenen öğrenciler ile polis arasında kavga çıkmış, polis biber gazı ve TOMA ile müdahale etmişti.

5 Ocak Salı günü ise protestoya katılan 17 öğrenci sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. İçileri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, yaptığı açıklamada gözaltına alınan 17 kişiden 15’inin öğrenci olmadığını iddia etti. Çataklı öğrencilerden bazılarının ise MLKP ile bağlantılı olduğunu tespit ettiklerini öne sürdü.

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyım rektörü protesto ettikleri için gözaltına alınan öğrenciler hakkında bilgi veren Avukat Çağan Yazıcı ise öğrencilerin evlerine kapı kırılarak girildiğini, uzun namlulu silahlarla yere yatırılarak ve darp edilerek gözaltına alındıklarını söyledi.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.