Eğitimİfade ÖzgürlüğüManşet

Boğaziçi Üniversitesi’nden özgür üniversiteler için 5465 imza

0
Boğaziçi Üniversitesi

Boğaziçi Üniversitesi‘nin akademisyenleri, çalışanları, mezunları, öğrencileri ve öğrenci yakınları başta olmak üzere, bilim insanları, yazarlar, sanatçılar, gazeteciler ve her kesimden vatandaşın katıldığı “Özgür Özerk ve Demokratik Üniversiteler İçin İmza Kampanyası”na 5465 kişi destek verdi.

Katkıda bulunanların imzalarının Boğaziçi İçin Mezunlar Girişimi‘nin (BUİM) web sitesinde yayınlanacağı ve gazete ilanı yoluyla da kamuoyu ile paylaşılacağı duyuruldu.

29 Aralık 2023’te başlayan ve 5 Ocak 2024’te sona eren kampanyanın metninde, özgür ve özerk üniversite talebinin anayasal bir hak olduğuna dikkat çekiliyor. Kampanya metninde şu ifadelere yer veriliyor:

“Biz, aşağıda imzası olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları olarak; Boğaziçi Üniversitesi’ne yapılan müdahalelerin üçüncü yılını doldururken, direniş gösteren tüm akademisyen, öğrenci, mezun ve çalışanların yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Özgür, özerk ve demokratik üniversite taleplerinin anayasal haklar olduğuna inanıyoruz. Demokratik yollarla ifade edilen Boğaziçi Üniversitesi direnişini meşru görüyor ve destekliyoruz. Bu irademizi, baskı altındaki diğer tüm üniversite ve eğitim kurumları için de yineliyoruz. Tüm Türkiye’de özgür, özerk, demokratik bir üniversite ideali gerçekleşene kadar kabul etmiyoruz, vazgeçmiyoruz.

Bu süreçte mücadele eden akademisyenlerden Prof. Dr. Kuban Altınel, Boğaziçi Üniversitesi’nin üç yıldır süren direnişinin, akademi ve bilimsel eğitimde yaşanan olumsuz duruma karşı tüm kesimlerin ortak talebi olduğunu vurguladı. Altınel, “Boğaziçi Üniversitesi, sistematik çabalar sonucu yok olmanın eşiğine gelmiş durumda. Üniversitelerin özgür ve özerk olması, başarıları ve topluma sağladıkları yarar açısından kritik öneme sahip. Şu ana kadar yaşananlar, üniversiteyi ele geçirmeyi hedefleyen bir siyasi proje olduğunu gösteriyor” dedi.

Boğaziçi öğrencilerinden suç duyurusu: Yapılandırma kararlarına ve giriş engeline karşı direniş devam ediyor!
Sessiz protesto eylemi yapan Boğaziçi Üniversitesi hocalarına disiplin soruşturması

Prof. Dr. Kuban Altınel, kampanyaya katılımın yüksek olduğunu belirterek, “Toplumun her kesiminden gördüğümüz destek, umut verici. Bir hafta gibi kısa sürede 5465 imzaya ulaşmamız çok önemli. Bu destek, 3 yıldır direnenlere moral oldu. Yalnız olmadığımızı, düşüncelerimizi paylaşan binlerce insan olduğunu görmek gelecek adına umut verici. Destek veren herkese teşekkür ederiz. Özgür, özerk, demokratik üniversite talebimizi yinelemeye devam edeceğiz. Bilimsel bakış açısı ve topluma olan sorumluluğumuz bunu gerektiriyor” diye konuştu.

More in Eğitim

You may also like

Comments

Comments are closed.