TürkiyeEğitimManşet

Boğaziçi Üniversitesi’nde AKP’li kayyım rektöre tepki: Kabul etmiyoruz

0

Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kararıyla üniversite dışından rektör olarak atanan AKP Milletvekili aday adayı Melih Bulu’ya yönelik tepkiler devam ediyor.

12 Eylül döneminden bu yana ilk kez kurum dışından kayyım atanan üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri rektörün okul içerisinde yapılan seçimler ile belirlenmesi gerektiğini söylüyor.

Güney Kampüs’te basın açıklamasına davet

Boğaziçi Dayanışması‘nın sosyal medya hesabından yapılan duyuruda, Güney Kampüs‘te bugün saat 14.00’deki basın açıklamasına katılım çağrısı yapıldı.

Ayrıca, online olarak devam eden derslerin bugün boykot edileceğini duyuran Dayanışma, “Salı gününden itibaren ise tüm Boğaziçi öğrencilerini kameralar kapalı ve profil görselinde #KayyumaGeçitYok hashtag’i yazılı biçimde derse girmeye davet ediyoruz” açıklamasını yaptı.

‘Kamusal alanlarımızı savunalım’

Kayyım atanmasına tepki gösteren öğrenciler tarafından çekilen videoda kayyımın antidemokratik bir kültürün tesis edilmesinden başka bir şey olmadığı belirtilen açıklamada “Boğaziçi var olabilmek, konuşabilmek, özgür olabilmek ve gerektiğinde karşı çıkabilmektir” ifadeleri kullanıldı.

Videoda “Biliyoruz ki demokratik alanların inşası en küçük birimlerden başlar. Kayyım atamaları ise demokratik alanlara bir saldırıdır. Herkesi özerk kamusal alanlarımızın savunusuna davet ediyoruz” çağrısında bulunuldu.

Öğretim üyelerinden açıklama: Kabul etmiyoruz

Öğretim üyeleri tarafından yapılan açıklamada “Rektör seçimlerini ortadan kaldıran antidemokratik uygulamaların bir devamıdır. Üniversitemizin akademik özerkliğini, bilimsel özgürlüğünü ve demokratik değerlerini açıkça ihlal eden bu uygulamayı kabul etmiyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Öncesinde rektörün kurum içerisinde yapılan seçimle belirlendiği belirtilen açıklamada bu durumun oyların çoğunu alan Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu yerine Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın göreve getirildiği 2016 yılından bu yana baskının arttığı söylendi.

‘İlkelerden vazgeçilmeyecek’

Öğretim üyeleri yaptıkları açıklamada, üniversite senatosunun 2012 yılında kabul ettiği ilkelerden vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak ilkeleri şu şekilde sıraladı:

  • Üniversitelerin herhangi bir kişi ya da kuruluşun etki veya baskısına maruz kalmaması ve siyaset aracı olarak kullanılmaması, bilimsel ve toplumsal gelişim açısından vazgeçilmezdir.
  • Üniversitelerde karar alma yetkisinin demokratik yöntemlerle seçilmiş kurullarda ve akademik yöneticilerde olması özerklik için şarttır. Rektör, dekan, enstitü müdürü, yüksekokul müdürü, bölüm başkanı gibi akademik yöneticiler atamayla değil seçimle belirlenmelidir.
  • Üniversitelerin, özerk anayasal kurumlar olarak, akademik programlarını ve araştırma politikalarını öğretim elemanlarınca ve/veya üniversite kurullarınca kararlaştırılarak belirlemesi, bilimsel özgürlüğün ve yaratıcılığın şartlarındandır.

20 AKP Milletvekili adayı kayyım atandı

Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne AKP milletvekili adayı Prof. Melih Bulu‘nun atanmasıyla birlikte, üniversitelerde eski AKP’li milletvekili ve aday adayı olanların sayısı 20’yi buldu.

Sözcü gazetesinin haberine göre 2017’de Ege Üniversitesi Rektörlüğü’ne AKP eski vekil Prof. Necdet Budak atanmıştı. Aynı yıl, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğüne ise AKP Terme belediye başkanı adayı Mustafa Alişarlı getirildi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne AKP eski Milletvekili Cevdet Erdöl atanmıştı. AKP eski Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar ise halen 9 Eylül Üniversitesi Rektörlüğü görevinde bulunuyor.

2018’de Yalova Üniversitesi Rektörü olan Suat Cebeci, AKP Sakarya Milletvekili aday adayıydı. Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü’ne AKP Milletvekilli ise Öznur Çalık‘ın kız kardeşi Aysun Bay Karabulut atandı. Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğüne getirilen Cem Zorlu da AKP Konya eski milletvekiliydi. Kars Kafkas Üniversitesi atanan Hüsnü Kapu da AKP’den Kars milletvekili aday adayı olmuştu.

AKP eski Milletvekili Vural Kavuncu halen Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörlüğü görevini sürdürüyor. 2019’da Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğüne getirilen Hamdullah Şevli de, AKP vekil adayıydı. AKP eski Milletvekili Necdet Ünüvar, 2020’de Ankara Üniversitesi rektörlüğüne atandı. AKP Kayseri eski Milletvekili Havva Talay Çalış‘ın eşi Mustafa Çalış da 2018’de Kayseri Erciyes Üniversitesi rektörü olmuştu.

AKP Ankara eski Milletvekili Aşkın Asan, Avrasya Üniversitesi’ne, AKP Şanlıurfa eski Milletvekili Mazhar Bağlı Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi’nde rektör oldu. 2007’de AKP’nin Milletvekili aday adayı Ömer Çomaklı, Atatürk Üniversitesi’nde rektörlük görevine devam ediyor.

 

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.