TürkiyeEğitimManşet

Boğaziçi rektör protestosunda gözaltına alınanların 24’ü adliyeye sevk edildi

0
Fotoğraf: Burçe Gümüşlü

Boğaziçi Üniversitesi’ne AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından rektör atanan AKP Milletvekili aday adayı Melih Bulu’ya yönelik protesto düzenledikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 40 öğrencinin 24’ünün Emniyet’teki ifade işlemleri tamamlandı.

Gözaltına alınan kişilere “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet” ve “görevli memura mukavemet” suçlamaları yöneltiliyordu.

Sağlık kontrolünden geçirilen 24 kişi, Çağlayan‘daki İstanbul Adliyesi‘ne sevk edildi. Diğer 16 kişinin ise Vatan Caddesi‘ndeki Güvenlik Şube Müdürlüğü‘nde sorguları sürüyor.

Boğaziçi Dayanışması’ndan çağrı

Boğaziçi Dayanışması tarafından yapılan paylaşımda ise gözaltına alınan öğrencilerin karşılanması için saat 14.00’te Çağlayan’a çağrı yapıldı.

Yapılan paylaşımda “Üniversitemize atanan kayyuma karşı düzenlenen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek evleri basılarak gözaltına alınan arkadaşlarımızı karşılamak için bugün saat 14:00’te Çağlayan Adliyesi’ne!” ifadeleri kullanıldı.

Neler yaşandı?

4 Ocak Pazartesi günü bir araya gelen öğrenciler, kurum dışından okula rektör atanmasını protesto etmişlerdi. Basın açıklaması okuyan grup, Kuzey Kampüs’e yürümüş ve burada bir forum gerçekleştirmişti.

Sonrasında sayısı bini bulan kitle Güney Kampüs’e ilerleyerek Rektörlük binasına yürümek istemiş, polis engeliyle karşılaşmıştı. Okula girişleri engellenen öğrenciler ile polis arasında kavga çıkmış, polis biber gazı ve TOMA ile müdahale etmişti.

5 Ocak Salı günü ise protestoya katılan 17 öğrenci sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. 6 Ocak Çarşamba günü sabahında ise 14 kişinin daha gözaltına alındığı belirtildi.

Gözaltında darp ve çıplak arama

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyım rektörü protesto ettikleri için gözaltına alınan öğrenciler hakkında bilgi veren Avukat Çağan Yazıcı ise öğrencilerin evlerine kapı kırılarak girildiğini, uzun namlulu silahlarla yere yatırılarak ve darp edilerek gözaltına alındıklarını söyledi.

Öğrencilerin 6 Ocak günü için Boğaziçi Üniversitesi’ne yaptığı eylem çağrısı üzerine İstanbul Valiliği Beşiktaş ve Sarıyer’de eylem yasağı getirildiğini açıkladı. Okulun büyük bir bölümü ise polis barikatlarıyla çevrildi. Bunun üzerine eylem binlerce kişinin katılımıyla Kadıköy Rıhtım’da gerçekleştirildi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.