TürkiyeEğitimManşet

Avukat Önalan: Boğaziçili öğrenciler Vatan Emniyet’te çıplak aramaya zorlandı

0
Fotoğraf: Elif Ünal

Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanan AKP Milletvekili aday adayı Melih Bulu’yu protesto etmeleri gerekçesiyle ertesi gün sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alınan öğrenciler hakkında Avukat Çağan Yazıcı ve Avukat Ezgi Önalan Yeşil Gazete’ye konuştu.

Yazıcı, toplamda 28 kişi hakkında gözaltı kararı verildiğini ancak yapılan ev baskını sonucunda 17 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Gözaltına alınan kişilerin Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğünü belirten Yazıcı, “İki günlük gözaltı süreleri var. Savcı uzatma süresi verebilir ancak şu an buna gerek olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

‘Ev kapıları kırılarak girilmiş’

Emniyet’te yapılacak ifade işlemlerinin henüz başlamadığını söyleyen Yazıcı, “Henüz avukat görüşmeleri sürüyor. Tam olarak ne zaman ifadeleri alınacağını bilmiyoruz. Yaklaşık 10 avukat biz de burada bekliyoruz. Durum, yarın daha da netleşecektir” ifadelerini kullandı.

Avukat Yazıcı, öğrencilere yapılan ev baskınları hakkında da bilgilendirmede bulundu. Polisin oldukça sert bir müdahalede bulunduğunu anlatan Yazıcı, “Özel harekât polisleri kapıyı kırarak evlere girmiş. Burada öğrencilere yönelik tutumları da oldukça sert olmuş. Uzun namlulu silahlarla öğrenciler yere yatırılarak göz altına alınmış” dedi.

Telefon şifresini paylaşmayan öğrenciye işkence

Avukat Ezgi Önalan ise “Ev baskını sırasında darp edilen öğrenciler var, darp edilmeyen öğrenciler de. Her eve farklı bir ekip gittiği için hepsi farklı muamelelerde bulunmuş” dedi.

Bir öğrencinin telefonunun şifresini polislerle paylaşmak istemediği için darp edildiğini anlatan Önalan, “Öğrenci, işkenceye uğradığını söylüyor. Emniyet Müdürlüğü’ne dudağı patlamış bir şekilde geldi” dedi.

Emniyet’e getirildikten sonra da kötü muamelenin devam ettiğini belirten Önalan, “Öğrencilere Emniyet’te çıplak arama dayatılmış. Bunu kabul etmeyen karşı çıkan öğrenciler de var. Ancak üç tanesi itirazlarına rağmen çıplak aramaya zorlanmış ve çıplak arama yapılmış” dedi.

Önalan, öğrencilerle ilgili bütün süreçleri ÇHD olarak takip edeceklerini, şu anda da Emniyet’teki bekleyişlerinin sürdüğünü söyledi.

4 Ocak günü Kuzey Kampüs’te gerçekleştirilen forum. Fotoğraf: Elif Ünal

Gözaltına alınan isimler

Gözaltına alınan isimler şu şekilde belirtildi: Ferhat Ergen, Ulaş Bedri Çelik, Azad Aksoy, Ferhat Can, Taylan Karatepe, Harun Reşit, Cihan Çiçek, Şiran Delepalta, Burak Çetiner, Arda Yüksel, Doğukan Gürbey, Roni Gören, Denizhan Eren, Kudret Çetinkaya, Tuana Oğuz, Ahmet Furkan Polatkan ve Yunus Özcan olduğu öğrenildi.

Öğrenciler arasında Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri yanı sıra İstanbul Üniversitesi ve Mimar Sinan Üniversitesi’nden öğrenciler de yer aldı.

Yarkadaş: Öğrencinin babasıyla konuştum

CHP eski milletvekili ve gazeteci Barış Yarkadaş, gözaltına alınan öğrencilerden Ulaş Çelik‘in babası Aziz Çelik‘in kendisini aradığını ve “Sabah 05.30’da polis geldi. Oğlum gözaltına alındı. 53 yıldır aynı adreste oturuyoruz. Ulaş’a telefon etseler gider ifade verirdi. Daha önce de yargılandı ve beraat etti. Aile olarak koronadan yeni çıktık” dediğini aktardı.

Yarkadaş açıklamasında “Ulaş Çelik’in babası Aziz Çelik, trollerin iddia ettiği üzere, ELİT değil. İşçi emeklisi… Kartal’da mütevazı şartlarda oğluyla birlikte yaşıyor. Baba Aziz Çelik, oğlunun herhangi bir suç işlemediğini belirterek bir an önce serbest bırakılmasını istiyor. Tabii diğerlerinin de…” ifadelerini kullandı.

Neler yaşandı?

4 Ocak Pazartesi günü bir araya gelen öğrenciler, kurum dışından okula rektör atanmasını protesto etmişlerdi. Basın açıklaması okuyan grup, Kuzey Kampüs’e yürümüş ve burada bir forum gerçekleştirmişti.

Sonrasında sayısı bini bulan kitle Güney Kampüs’e ilerleyerek Rektörlük binasına yürümek istemiş, polis engeliyle karşılaşmıştı. Okula girişleri engellenen öğrenciler ile polis arasında kavga çıkmış, polis biber gazı ve TOMA ile müdahale etmişti.

5 Ocak Salı günü ise protestoya katılan 17 öğrenci sabah saatlerinde evlerine yapılan baskınla gözaltına alındı. İçileri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı, yaptığı açıklamada gözaltına alınan 17 kişiden 15’inin öğrenci olmadığını iddia etti. Çataklı öğrencilerden bazılarının ise MLKP ile bağlantılı olduğunu tespit ettiklerini öne sürdü.

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyım rektörü protesto ettikleri için gözaltına alınan öğrenciler hakkında bilgi veren Avukat Çağan Yazıcı ise öğrencilerin evlerine kapı kırılarak girildiğini, uzun namlulu silahlarla yere yatırılarak ve darp edilerek gözaltına alındıklarını söyledi.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.