DünyaManşet

Obama, eski yardımcısı için sahaya indi

0

ABD Başkanlık seçimlerinde son viraja girilirken, tüm dünya 3 Kasım’da yapılacak seçimlerin sonucuna kilitlendi. Mevcut Başkan Donald Trump ve Demokratların başkan adayı Joe Biden, kalan kısa sürede seçim faaliyetlerini artırdı.  

Eski başkan Barack Obama da, eski yardımcısına destek vermek üzere Pensilvanya eyaletinde kampanyaya katıldı.  Obama elindeki megafonla Joe Biden için oy istedi.

Demokrat Parti’nin hala en popüler isimlerinden olan ve sık sık Cumhuriyetçi Başkan Trump’ın hedef aldığı Obama, açık havada düzenlenen etkinlik öncesinde, yerel yönetimdeki siyah siyasetçiler, toplum liderleri ve dini liderlerle bir araya geldi.

Daha sonra açık havada düzenlenen etkinlik sırasında yaptığı konuşmada, kendisinden sonra başkanlık koltuğuna oturan Trump’a bugüne kadarki en sert eleştirilerini yönelten Obama, halefinin “kutuplaştırıcı” söylemini hedef alarak, “Görevi yerine getirmek ya da kendisi haricinde birilerine yardım etmekle ilgilenmedi” dedi.

‘Deli amca’ benzetmesi

Obama yaptığı konuşmada, ABD Başkanı Donald Trump’a espriyle karışık sert eleştiriler yöneltti. Trump’ın davranışlarının kötü bir örnek sergilediğini söyleyen Obama,  “Bu normal bir başkan davranışı değil” dedi. Obama, “Bir okul müdürü ya da iş arkadaşınız böyle davransa kabul etmezsiniz” dedi; “Ancak bir yerlerdeki deli amcanız böyle davransa hoşgörürsünüz” ifadelerini kullandı.

 

Başkan Trump’ı koronavirüs salgınıyla mücadele konusunda eleştiren Barack Obama, başkanın kendisinin de virüse yakalandığına dikkat çekerek “Donald Trump bir anda bizi korumaya başlamayacak. Kendisini korumak için bile en basit adımları atamıyor” ifadelerini kullandı. Eski Başkan, “Joe [Biden] ve Kamala [Harris] dümende olursa, her gün söyledikleri delice şeyler nedeniyle endişelenmeniz gerekmeyecek” dedi.

Obama’nın konuştuğu açık havada düzenlenen etkinlikte, yaklaşık 280 araç otoparkı doldurdu. Eski başkanı görmek ve konuşmasını dinlemek isteyenler için alana dev ekranlar yerleştirildi. Obama’nın konuşması sırasında zaman zaman seçmenler araçlarından korna sesleriyle destek verdi.

Sandığa çağrı

Reuters/Ipsos anketine göre, Biden ve Trump arasındaki farkın yalnızca dört puana indiği Pennsylvania’da konuşan Barack Obama Amerikalı seçmenleri rehavete kapılmamaları konusunda uyardı, “Hiç olmadığı kadar yüksek oranda sandığa gitmeliyiz. Bu seçimde hiçbir şüpheye yer bırakmamalıyız” şeklinde konuştu.

Obama dört yıl önceki seçimlerde seçimden bir gün önce Demokrat Parti’nin başkan adayı Hillary Clinton’ın da Philadelphia’daki mitingine katılmış, ancak eyaleti seçimde Trump kılpayı kazanmıştı.

Joe Biden ise bu hafta iki başkan adayının seçimlerden önce son kez Nashville’de karşıya karşıya geleceği televizyon tartışmasına hazırlanmak üzere Pazartesi gününden bu yana Delaware’de bulunuyor.  

41 milyon kişi oyunu erken kullandı

Amerikalılar bu yılki seçimlerde hem posta yoluyla hem de sandığa giderek rekor seviyede oy kullanıyor. Bugüne kadar 41 milyon kişi oy kullandı. Florida Üniversitesi’nin ABD Seçimleri Projesi’ne göre, erken oy verme uygulaması kapsamında şimdiye kadar kullanılan oylar 2016 yılında kullanılan toplam oyların yüzde 30’unu oluşturuyor.

Kamuoyu yoklamaları, seçim gününden önce oy kullananların çoğunun normalde seçimlerde sandığa gitmediği ve bu yıl Biden’a destek vermek üzere oy kullandığını gösteriyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.