ManşetBilim-Teknoloji

Astronomi meraklıları 26 Eylül’de buluşuyor

0

1973 yılından bu yana her yıl ilkbaharda 15 Nisan – 15 Mayıs, sonbaharda ise 15 Eylül – 15 Ekim tarihleri arasında Ay’ın ilkdördün evresine denk gelen hafta sonu yapılan Astronomi Günü’nün sonbahar etkinlikleri bu yıl 26 Eylül Cumartesi günü gerçekleşecek.

Astronomi meraklıları gün boyunca gerçekleşecek çevrimiçi etkinliklerde konunun uzmanlarıyla buluşacak.

Uluslararası Ay Gözlem Günü’ne denk geliyor

Yılda iki kez düzenlenen Astronomi Günü’nün amacına dair bilgi veren İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Koçer şunları söyledi:

Biri ilkbahar diğeri sonbahar aylarında yapılan bu etkinliklerin amacı astronomiye meraklı kitleleri teleskopla buluşturmak ve popüler düzeyde astronomi konularında yetkili kişilerden bilgiler alarak farkındalık yaratmak.

Astronomi Günleri özellikle Ay’ın güzel görüntü verdiği ilkdördün evresine uygun olacak şekilde Cumartesi günlerine denk getiriliyor. 26 Eylül tarihi de Ay gözlemine en uygun tarihlerden biri ve “Uluslararası Ay Gözlem Günü” olarak da kabul ediliyor.

Etkinlikler, bu yıl çevrimiçi yapılacak

Bu yılki etkinlilerin pandemi nedeniyle online platformlara taşındığını dile getiren Prof. Dr. Koçer, “Biz de, astrobilgi.org sitesinin YouTube kanalında, 26 Eylül Cumartesi günü, 20.30 – 22.00 saatleri arasında yayında olacağız. Farklı şehirlerdeki teleskoplarımızı Ay’a çevirecek ve görüntüleri canlı olarak izleyicilerimize aktaracağız” dedi.

Koçer konuşmasına “Yayın sırasında aynı zamanda Ay ve diğer gökcisimleri hakkında bilgiler vereceğiz. Ay’ın gözlemi dışında gökyüzünde görünen Satürn, Jüpiter ve Mars gezegenlerinin görüntülerini de ekrana taşıyacağız” sözleriyle devam etti.

‘AstroBilgi kitabı rehber görevi görüyor’

Koçer, AsroBilgi ekibi olarak hazırladıkları ve İstanbul Kültür Üniversitesi (İKÜ) Yayınevi tarafından Eylül ayında piyasaya sürülen “AstroBilgi: Öğretmen, Öğrenci ve Uzayla İlgilenen Her Okurun El Kitabı” hakkında da bilgi paylaştı.

Kitap farklı üniversitelerde astronomi ve uzay bilimleri alanında çalışan bilim insanları, fen bilimleri öğretmenleri ve astrofotoğrafçıdan oluşan 11 kişilik ekip tarafından kaleme alındı.

Koçer kitap hakkında yaptığı açıklamada “Gökyüzü ve astronomiye meraklı okurların ilgisini çekecek kitabımız, hem alanla ilgili teorik bilgi hem de amatör düzeyde pratik uygulamalar sunuyor. AstroBilgi’de okurlar, Güneş Sistemi’nden gökadalara, kuyrukluyıldızlardan göktaşları ve karadeliklere, Ay ve Güneş tutulmalarından öte sistemlerdeki gezegenlere kadar pek çok konu hakkında bilgi sahibi olabilecek” dedi.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.