YerelEkolojiEnerjiManşet

Saraylılar RES için düzenlenen Halkın Katılımı Toplantısı’na mani oldu

0
Fotoğraf: Saray Gazetesi

Saray Doğayı Koruma Derneği, Tekirdağ Saray’da yer alan Güngörmez Ormanlarında binlerce ağacın kesilmesine neden olacak rüzgar enerji santrallerine (RES) karşı eylem düzenledi.

Daha önce 15 türbin inşaa eden Beşiktepe Enerji Üretim A.Ş. kapasite artışı talebinde bulunarak 11 adet daha türbin yapılması amacıyla Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine girmişti.

Katılım toplantısı engellendi

ÇED prosedürü içerisinde 23 Haziran tarihinde Saray Restoran’da ‘Halkın Katılımı Toplantısı’ yapılması planlanıyordu. Toplantıya giden dernek gönüllüleri ve bölge halkı toplantının yapılmasına mani oldu.

Vatandaşlar toplantının yapılacağı bölgede “Istrancalar’da talana son” ve “Ormanlarımıza RESt çekmeyin” yazılı pankartlar açtılar.

Fotoğraf: Saray Doğayı Koruma Derneği

RES’ler ormanlık alana yapılıyor

Saray Doğayı Koruma Derneği yaptığı açıklamada RES yapımı için genellikle rüzgarın en yoğun olduğu dağ ve tepelerin seçildiğini ve bu alanlarının da genellikle ormanlık alan olduğunu söyledi.

Açıklamada “Küresel ısınmaya karşı çözüm diye sunulan RES’ler, varlığıyla küresel ısınmayı zaten azaltma potansiyeline sahip ormanlar üzerine kurulduğunda, ciddi bir ikilem ortaya çıkmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

‘Yer seçimi hatalı’

Yeni yapılmak istenen RES’lerin de yer seçiminin hatalı olduğu belirtilen açıklamada “Tamamı orman arazisi içerisindeki inşaa faaliyetleri; orman alanları, Çilingoz Yaban Hayatı Geliştirme Sahası ile insanların mandacılık, arıcılık, mantarcılık yaptıkları alanlar, Bahçeköy -Güngörmez Mahalleleri, Sıla Sanatçı Evleri gibi konut yerleşim yerleri, Jeotermal kaynaklar ve mineralli sular sahası ve Doğal Kaynak Suyu depolama tesis alanları ile Laladere piknik alanlarını kapsamaktadır” denildi.

Açıklamada ayrıca santral inşaatı dışında enerji nakil hatları ve dev parçaların (direk ve pervaneler) nakliyesi nedeniyle yeni açılacak veya genişletilecek yollarda büyük ormanlık alanların kesileceği belirtildi.

Çok geç olmadan bu yanlışlardan dönülmesi gerektiğini belirtenPlatform projenin bir an önce iptal edilmesini talep etti.

More in Yerel

You may also like

Comments

Comments are closed.