TürkiyeManşet

Bekçilere zor ve silah kullanma yetkisi geliyor

0

Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi‘nin görüşülmesi için TBMM Genel Kurulu’nda dün yapılan oturumda, teklifin iki maddesi daha kabul edildi. Böylelikle toplam 18 maddeden oluşan teklifte kabul edilen madde sayısı dokuz oldu.

Söz konusu maddelere göre çarşı ve mahalle bekçileri, zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak. Bekçiler ayrıca suç işlenirken veya işlendikten sonra, şüphelileri yakalamak, yakaladıkları şüphelilerin kendilerine veya başkalarına zarar vermelerini engelleyici tedbirler almak, suç delillerinin kaybolmaması veya bozulmaması için gerekli muhafaza tedbirlerini almak, varsa olayın tanıklarının kimlik ve adres bilgilerini tespit ederek genel kolluk birimlerine bildirmekle görevli ve yetkili olacak.

Bekçiler, haklarında tutuklama veya yakalama kararı çıkarılmış kişileri gördükleri takdirde yakalayacak ve bağlı bulundukları genel kolluk kuvvetlerine teslim edecek.

Kanun teklifi ocak ayı sonunda TBMM’ye sunulmuş, ancak Meclis’in koronavirüs nedeniyle tatile girmesinden dolayı, yeniden açıldığı haziran başına bırakılmıştı. Teklif gerekçesinde bekçilerin yardımcı hizmetler sınıfından emniyet hizmetleri sınıfına geçtiği hatırlatılmış ve düzenlemelerin güvenlik yapısı içinde sistemin mevcudiyetinin korunmasına ilişkin değişiklikler içerdiği belirtilmişti.

CHP’li Polat: AKP kendi milis gücünü oluşturuyor

CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, dün söz konusu Teklif’i AKP’nin kendine özel kolluk gücü oluşturması olarak değerlendirmiş, bekçiler için “AKP’nin yeni milis gücü” ifadelerini kullanmıştı.

Bekçilerin yeterli eğitimden geçmediğine de değinen Polat, yasanın çıkmasıyla birlikte vatandaşların sokağa izin alarak çıkmak zorunda kalacağını savundu:

Bekçiler yurttaşlarımızı sokakta durdurup üstlerine kadar arayabilecekler. Toplumsal cinsiyet ve insan hakları eğitimini yeterince almayacaklarını biliyoruz. Zaten bu temel eğitimden AKP iktidarı yoksun.

Polat, iktidarın asıl amacının vatandaşın güvenliğinden ziyade büyüyecek olan ekonomik krize karşı yeni baskı unsurları oluşturmak olduğunu söyledi:

Kolluk ve sürekli artan işsizlik karşısında çözüm üretemeyen, halkını açlığa ve sefalete mahkum eden hükümetin tek derdi, iktidarda kalabilmektir. Toplumsal tepkiden korkan iktidarın, yeni yarattığı kolluk kuvveti aracılığıyla yurttaşın üzerinde baskı unsuru oluşturma gayretidir.

Polat ayrıca bekçilerin genişletilen yetkilerinin özel alana müdahale sonucunu doğurabileceği ve bunun “ahlak polisliğine” varabileceğini belirtti.

Birleşim bugün saat 14.00’te tekrar toplanacak.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.