TürkiyeKentManşet

Betonada’ya dönüştürülen Yassıada 27 Mayıs’ın yıl dönümünde açılıyor

0

27 Mayıs darbesi sonrasında idam edilen dönemin başbakanı Adnan Menderes ve iki bakanının yanı sıra Demokrat Partililerin yargılandığı Yassıada’nın ‘Demokrasi ve Özgürlük Adası’ olarak düzenlenmesi ile ilgili çalışmalarda sona gelindi.

Otel, bungalov ve restoran inşaatlarının tamamlandığı ada 27 Mayıs darbesinin 60’ıncı yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve protokolün eşliğinde açılacak. Koronavirüs tedbirlerinin azaltılmasından sonra ise vatandaşlar da adayı ziyaret edebilecek.

Yeni hali

Cami ve müze yer alıyor

Ada’da 176 kişilik bir otel, 600 kişilik Adnan Menderes Kongre Merkezi ile 7 bin 700 metrekarelik müze ve cami yer alıyor. Restorasyon çalışmalarında yargılamaların yapıldığı ve 27 Mayıs Müzesi‘ne dönüştürülen spor salonu da bulunuyor.

Açılış için hazırlanan kamu spotunda, “Demokrasi tarihinin en karanlık dönemlerinden birine ev sahipliği yapan Yassıada, Demokrasi ve Özgürlükler Adası olarak yeniden doğuyor. Ada darbelerin sonuçlarını yeni nesillere aktarırken, dünyaya da demokrasi ve özgürlükler konusunda ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Demokrasinin feneri karanlığı aydınlatıyor” ifadelerine yer verildi.

Yeşil dokudan eser kalmadı

Son kullanıcısı olan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından 1995’te terk edilmesinden bu yana boş duran Yassıada’nın önce ismi 2013’te ‘Demokrasi ve Özgürlük Adası’ olmuş, 2015 yılında ise yeniden düzenleme faaliyetlerine başlanmıştı. Dört yıldır süren inşaatta adanın yeşil dokusunun ortadan kaldırılması tartışma yaratmıştı.

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.