ManşetDoğa MücadelesiEkoloji

Çarşamba Ovası’nda mahkemenin ‘dur’ dediği şantiyede çalışmalar devam ediyor

0

Samsun’da tarımsal SİT alanı ilan edilmiş Çarşamba Ovası‘na kurulmak istenen Biyokütle Enerji Santrali (BES) projesine verilen “ÇED gerekli değildir” kararının mahkeme tarafından iptal edilmesine rağmen şantiyede çalışmalar hala devam ediyor.

Konuyla ilgili basın açıklaması yapan Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP), koronavirüs günlerinin halk için “evde kal”,  şirketler için ise projelerin hukuksuzca uygulanması için bir fırsat anlamına geldiğini söyledi.

‘Mahkeme kararı hiçe sayıldı’

Açıklamayı Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) adına YK üyesi Mehmet Özdağ ve sözcü İshak Memişoğlu, Mimarlar Odası Samsun Şube başkanı Erdal Avcı, Ziraat Odası Ayvacık şube başkanı Ferda Ergun ile Terme şube başkanlığı gerçekleştirdi.

Açıklamada şirketin hem mahkeme kararına meydan okuduğu hem de şantiyede çalışan emekçilerin sağlığı hiçe sayılarak koronavirüs salgınına meydan okunduğu belirtildi.

‘Belediye mühürlemedi’

Çarşamba Belediyesi’nin mahkeme kararının uygulandığını söylediğinin belirtildiği açıklamada “Ancak söz konusu kaçak inşaatın şantiye kapısında belediyenin herhangi bir mühürüne rastlanmamıştır. En azından şantiye araç giriş kapısının mühürlü olması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama “Bizler defalarca belirttiğimiz gibi, hukukun adilce uygulanması talebimizden vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Mahkeme kararlarının uygulanmasında ihmali görülen sorumlular hakkında yasal ve yargısal yollara başvuracağımızı kamuoyu ile paylaşıyoruz” ifadeleriyle son buldu.

Bilirkişi raporunda sahtecilik

Çarşamba Ovası’nın ortasında yer alan Eğercili Mahallesi’nde, Oltan ve Köleoğlu Elektrik ve Enerji Üretimi Ticaret A.Ş. tarafından inşaatı kaçak olarak devam eden BES için Samsun Valiliği tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararı Samsun 3’üncü İdare Mahkemesi tarafından 18 Mart 2020 tarihinde iptal edilmişti.

Gerekçe olarak mahkemenin ara kararında talep ettiği ve Serkan Nas, Kemal Çelik ve Turan Karadeniz tarafından hazırlanan bilirkişi raporunun nesnel ve objektiflikten uzak olması gösterilmişti.

Bilirkişilerin, Çanakkale’de Cengiz Holding’e ait olan CENAL Termik Santral, Karaburun Termik Santrali, Kirazlıdere I ve II Termik Santallari, Kirazlıtepe Madeni ve birçok çevre davasında şirketler lehine raporlar hazırladıkları ortaya çıkmıştı.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.