EkolojiManşet

Çarşamba Ovası’na kurulmak istenen Biyokütle Enerji Santrali’ne mahkeme engeli

0

Samsun’da tarımsal SİT alanı ilan edilmiş Çarşamba Ovası‘na kurulmak istenen Biyokütle Enerji Santralı (BES) projesine verilen “ÇED gerekli değildir” kararı Samsun 3’üncü İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi.

Mahkeme gerekçe olarak ara kararında talep ettiği bilirkişi raporunun nesnel ve objektiflikten uzak olmasını gösterdi.  Birgün’den Gökay Başcan’ın haberine göre bilirkişi raporunun şirket tanıtım dosyasındaki verileri esas alarak hazırladığı ve şirketler lehine pek çok rapora imza attığı ortaya çıktı.

Mahkeme kararında bilirkişi raporuna ilişkin şu ifadeler yer aldı: “Bilirkişi raporunun dar ve kısıtlı bir bakış açısı ile hazırlanmış olması, doyurucu ve kapsamlı olmaması, çoğu noktalarda proje tanıtım dosyasındaki veriler esas alınarak raporun temellendirilmiş olması ve ayrıca bazı noktalarda nesnel ve objektiflikten uzak değerlendirmeler içermesi nedeniyle mahkememizce hükme esas alınabilecek nitelikte görülmemiştir.”

Ekim ayında binlerce kişi projeye itiraz için bir araya gelmişti

Bilirkişi değil ‘tanınmış kişi’

Mahkemenin niteliksiz olduğu gerekçesiyle reddettiği bilirkişi raporunun Serkan Nas, Kemal Çelik ve Turan Karadeniz ‘tanınmış kişiler’ tarafından hazırlandı.

Bilirkişilerin, Çanakkale’de Cengiz Holding’e ait olan CENAL Termik Santral, Karaburun Termik Santrali, Kirazlıdere I ve II Termik Santallari, Kirazlıtepe Madeni ve birçok çevre davasında şirketler lehine raporlar hazırladıkları ortaya çıktı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Samsun Çevre Derneği (SAMÇEP) dönem sözcüsü Mehmet Özdağ “Bu kişilere bundan böyle bilirkişilik yaptırılmaması için Samsun Bölge Bilirkişilik Kurul Başkanlığı nezdine girişimde bulunacağız. Bağlı bulundukları üniversitelere yazlar göndererek akademik etiğe aykırı hakaret ettikleri konusunda bilgilendirmeler yapacağız. Projenin iptali için de gerekli girişimleri yapacağız” dedi.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.