GündemKoronavirüs SalgınıManşetSağlık

Trump ABD genelinde ‘acil durum’ ilan etti

0

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’de etkisini artıran koronavirüs (Covid-19) salgınına ilişkin Beyaz Saray’da bir basın toplantısı düzenledi. ABD’nin aldığı erken önlemler nedeniyle virüsün daha da yayılmasının önüne geçtiklerini savunan Trump, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) virüsün yeni kriz merkezinin Avrupa olduğunu açıkladığına da işaret etti.

ABD Başkanı, “Resmi olarak ulusal acil durum ilan ediyorum. Bunlar çok önemli iki  büyük kelime” ifadesini kullanarak, 50 milyar dolara kadar acil durum fonunun erişime açılacağını kaydetti.

Trump, özetle şöyle konuştu:

“Yarım milyon ek testin önümüzdeki hafta başında kullanıma açılmasını bekliyoruz. Pazar akşamı muhtemelen lokasyonları duyuracağız. 1,4 milyon yeni test önümüzdeki hafta kullanımda olacak. 5 milyon da 1 ay içerisinde gelecek ki o kadar ihtiyaç olacağını hiç sanmıyorum. Perakendecilerle ve eczanelerle görüşüyoruz, belli kritik lokasyonlarda yapılabilmesi için. Bireylerin araçtan inmelerine gerek kalmaksızın test olmalarıyla ilgili. Google’da teşekkür ediyorum. Testin gerekli olup olmadığını belirleyen, yakın lokasyonda test varsa bunu gösteren uygulamaları var. Bu ülkede her lokasyonda güçlü bir şekilde varolacağız.Bu durum mutlaka geçecek.

Acil durum ne demek? 

Ulusal acil durum ilanı Stafford Yasası isimli yasaya dayanıyor. Felaket durumları için kullanılan yasaya göre Beyaz Saray bundan sonra Federal Acil Durum Yönetim Ajansı’nı (FEMA) ülkenin istediği bölgesine yönlendirebilecek. Ayrıca acil durum ilanı nedeniyle federal hükümet, felaketler ve sağlık krizlerinden zarar gören eyaletlerle doğrudan mali yardım gönderebilecek.

Ülke çapında ilan edilen acil durum ayrıca her bir eyalete, acil durum çalışanları, yapılacak testler, medikal destekler ve aşılar için yapılan masrafların yüzde 75’ini federal hükümetten talep etme hakkı verecek.

DSÖ: Virüs krizinin merkez üssü artık Avrupa

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus da, Avrupa’nın artık yeni tip koronavirüs  salgınının merkez üssü haline geldiğini söyledi.

Ghebreyesus, DSÖ’nün Cenevre’deki merkezinde düzenlediği ve sadece DSÖ yetkilileri ile kendisinin yer aldığı toplantıda, yazılı, e-posta ve telefonla gelen soruları yanıtladı. Avrupa’da günlük bildirilen Covid-19 vaka ve ölüm sayısının Çin’i geçtiğine dikkati çeken Direktör, “Dünya genelinde 123 ülke ve bölgeden 132 bin Covid-19 vakasının bildirildiğini belirterek, “Beş bin kişinin hayatını kaybetmesi bir dönüm noktasıdır” diye konuştu.

‘Bizde böyle olmaz demeyin’

Ghebreyesus, virüsün en yaygın olarak görüldüğü ülkelere bakarak, “Bizde böyle olmayacak” diyen ülkelerin “ölümcül bir hata yaptığını” ve Covid-19 pandemisinin her ülkede patlak verebileceğini söyledi.

DSÖ, 11 Mart’ta koronavirüs için dünyayı saran salgın anlamına gelen “pandemi” kararını açıklamıştı.

 

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.