DünyaManşet

ABD Senatosu Ermeni Soykırımı yasa tasarısını onayladı

0

Ermeni Soykırımı‘nı tanıyan ve soykırımın her yıl anılmasını öngören yasa tasarısı Amerika Birleşik Devletleri Senatosu‘ndan geçti. Kararda Ermeni Soykırımı‘nın resmi törenlerle anılması; ABD hükümetini Ermeni Soykırımı‘nı ya da herhangi bir soykırımı inkâr etmeye yönelik çabaların reddedilmesi ve Ermeni Soykırımı’na dair gerçeklerin eğitim yoluyla anlaşılmasının teşvik edilmesi maddeleri yer alıyor.

Tasarının geçtiğini duyuran Senatör Bob Menendez, Senatör Ted Cruz’u da etiketleyerek “Ermeni Soykırımı’nı tanıyan ve anılmasını öngören tasarımız az önce ABD Senatosu’ndan geçti” dedi.

Demokrat milletvekili Adam Schiff tarafından Nisan ayında sunulan Ermeni Soykırımı’nın tanınmasına ilişkin tasarı, 405 “evet” oyuna karşılık 11 “hayır” oyuyla Temsilciler Meclisi’nden geçmişti.

Veto yetkisi Trump’ta

Temsilciler Meclisi’nin ardından Senato’dan da geçen karar şimdi ABD Başkanı Donal Trump’a iletilecek. Trump’ın tasarıyı onaylaması ya da veto etmesi için 10 günü olacak. ABD anayasasına göre, Başkan tarafından veto edilen bir tasarının Kongre’nin hem Temsilciler Meclisi hem de Senato kanadında üçte iki çoğunlukla bir daha kabul edilmesi halinde, veto da geçersiz kılınıyor.

Çavuşoğlu: Siyasi bir gösteri

Kararın ardında Twitter üzerinden bir mesaj yayınlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD Senatosu’nun kararı siyasi bir gösteriden ibarettir. Hukuki bağlayıcılığı ve geçerliliği yoktur. Tarihi siyasi amaçlar için kullananlar gerçeklerle yüzleşmek istemeyen korkaklardır” dedi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yazılı açıklama

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada ise “karar her türlü tarih bilincinden ve hukuki temelden yoksundur. Bağlayıcılığı ve geçerliliği de bulunmamaktadır” denildi. Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı:

Senato’nun bu kararı, tarihin nasıl siyasileştirilebileceğinin utanç verici örneklerindendir. Ancak, tarihi siyasi amaçları için kullananlar gerçekleri gözardı ederek hedeflerine asla ulaşamayacaktır.

Bu karar, aynı zamanda Türkiye-ABD ilişkilerinin geliştirilmesi yönündeki çabaları da sekteye uğratmayı hedefleyen tahripkar bir teşebbüstür. Türkiye’nin bölgesindeki hayati çıkarlarını korumak için verdiği mücadele bu tür haksız ve izansız kararlardan etkilenmeden kararlılıkla devam ettirilecektir.

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.