TürkiyeManşet

Prof. Mümtaz Soysal vefat etti

0

Eski Dışişleri Bakanı ve Anayasa hukukçusu Prof. Dr. Mümtaz Soysal, yaşamını yitirdi. Bu sabah (11 Kasım 2019) İstanbul Beşiktaş‘taki evinde vefat ettiği bildirilen Soysal bir süredir Alzeheimer hastalığıyla mücadele ediyordu.

Mümtaz Soysal, 13 Kasım Çarşamba günü, öğle namazından sonra, Sevgi Soysal’ın da kabrinin bulunduğu Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Anayasa Hukuku’nun önde gelen hocalarından olan, bir dönem dekanlığını da yaptığı Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde devlet ve siyaset hayatında önemli rol oynayan çok sayıda öğrenci yetiştiren Prof. Dr. Soysal, 12 Mart 1971 darbesi sürecinde “Anayasaya Giriş” kitabında “komünizm propagandası” yaptığı gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Soysal, Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye’den seçilen ilk ve son genel sekreteriydi.

Türkiye’de edebiyatın önde gelen isimlerinden olan ve 40 yaşında hayata veda eden Sevgi Soysal ile evliliğinden iki çocuk (Defne ve Funda Soysal) babası olan Mümtaz Soysal 90 yaşındaydı.

Mümtaz Soysal kimdir?

15 Eylül 1929’da Zonguldak’ta doğan Soysal, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Anayasa Hukuku profesörü olarak yıllarca ders verdi. 1971’de Ankara Üniversitesi’nde Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı iken, “Anayasa’ya Giriş” ders kitabında ‘komünizm propagandası yapmakla’ suçlanan Soysal, Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı’nca gözaltına alındı tutuklandı. Soysal 6 yıl 8 ay ağır hapis, 2 ay 20 gün Kuşadası’nda emniyet gözetimi altında bulundurulmaya ve kamu haklarından ebediyen mahrumiyete mahkum edilirken, toplam 14 ay Mamak Cezaevi’nde kaldı.Uluslararası Af Örgütü bünyesinde Yürütme Kurulu Üyesi, Uluslararası Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Soysal, Toplumlararası Görüşmelerde Kıbrıs Türk Tarafına Anayasa Danışmanı da oldu. Sosyal Demokrat Halkçı Parti’den 1991’de Ankara milletvekili olan Soysal, Murat Karayalçın döneminde Dışişleri Bakanlığı yaptı. 1974-1991 yıllarında Milliyet gazetesinde köşe yazarlığı görevini yürüttü.

Bir süre sonra DSP’ye geçen Soysal, Zonguldak milletvekili seçildi ancak Bülent Ecevit’le anlaşmazlığa düşerek DSP’den ayrıldı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin anayasasını da hazırlayan Soysal. Rauf Denktaş’ın danışmanlığını yaptı.

1971 yılında Mamak Cezaevi’nde iken yazar Sevgi Soysal ile evlendi. 1976’da ölen Sevgi Soysal’la olan evliliğinden iki çocuğu oldu. Soysal 2013 yılından beri alzheimer tedavisi görmekteydi.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.