ManşetTürkiyeUncategorized

Son araştırma: CHP birinci parti, Erdoğan’a destek yüzde 40

0

Avrasya Araştırma’nın Başkanı Özkiraz, 1-7 Eylül tarihlerinde yapılan  yapılan son ankette ‘uzun zamandan sonra ilk kez umut olduğunu’ söylediği CHP’nin birinci parti olarak çıktığını söyledi. Cumhur İttifakı ise yüzde 43-45 bandında ve AKP’den MHP’ye oy kayıyor.

Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, siyasal partilerin oy oranları hakkında yaptıkları son anket çalışmasına ilişkin açıklamasında, CHP’nin uzun yıllar sonra birinci parti konumuna yükseldiğini, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a desteğin yüzde 40 civarında olduğunu kaydetti. ‘Cumhur ittifakı’nın yüzde 43-45 bandında göründüğünü belirten Özkiraz, MHP’nin AKP seçmeninden sürekli olarak oy aldığını söyledi.

Twitter’dan açıklama yapan Özkiraz, araştırmanın 1-7 Eylül tarihlerinde yapıldığını belirterek AKP’nin başta MHP olmak üzere tüm partilere karşı oy kaybı yaşadığını öne sürdü. Özkiraz, söz konusu oy kaybının nedenlerini şöyle sıraladı:

  • İsraf ve yolsuzluk algısının ekonomik kriz etkisi ile birleşmesi
  • Mülteci problemi
  • İşsizlik
  • Hukuksuzluk algısı
  • İstanbul seçimlerinde yaşananlar ve haksızlık yapıldığı algısı

23 Haziran seçimleri bir genel seçim olsaydı, ‘tüm yurtta aynı tepkinin oluşacağını’ öne süren Özkiraz, Erdoğan’ın icraatlarını onaylayanların oranını, ‘yüzde 40 seviyesine yakın’olarak belirterek, bunun ‘Cumhur ittifakı’nın oy oranının altında olduğunu bildirdi.

Özkiraz, Ali Babacan’ın kuracağı partinin AKP’den 5-6, CHP’den 1-2 MHP’den 1, İYİ Parti’den 2, HDP’den 0.5 puan kadar oy alabileceğini, Ahmet Davutoğlu’nun ise sadece AKP’den 3-4 puan kadar oy alabileceğini iddia etti.

Söz konusu araştırmada kararsızların oranının çok yüksek çıktığını kaydeden Özkiraz, “Bunların büyük kısmı AKP seçmeni. Yeni oluşumları bekliyor olmaları ihtimali yüksek”dedi.

Özkiraz’ın CHP’nin rakamlarını vermediği anket sonucuna göre partilerin oy oranı sıralanışı şöyle:

  1. CHP
  2. AKP
  3. MHP
  4. HDP
  5. İYİ Parti

CHP’nin merkezde kalarak oyunu arttırdığını kaydeden Özkiraz, Cumhurbaşkanı Adayı Muharrem İnce’nin 24 Haziran 2018’de aldığı yüzde 30 civarındaki oyu geçtiğini ve ‘ilk kez umut olduğunu’ da ifade etti. Özkiraz, söz konusu araştırmayı muhataplarına sunduktan sonra,tüm detayları ile birlikte kamuoyuna açıklayacaklarını da belirtti.

Avrasya Araştırma, 23 Haziran İstanbul seçimini, doğruya en yakın oy oranlarıyla tahmin eden araştırma kuruluşu olarak biliniyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.