EkolojiManşet

Üç gün süren Karabağlar yangınında uçak bilmecesi

0

İzmir’in Karabağlar ilçesinde üç gün boyunca sürdürülemeyen orman yangınlarında deniz uçaklarının kullanılmamasını Bakan Pakdemirli, “uçaklar arızalı” diye açıklarken, CHP’den yanıt var: Arızalı değil, pahalı. Çalışmıyorsa niye Yunanistan’a aynı uçakları önerdiniz?

İzmir’in Karabağlar ilçesinde başlayan, daha sonra Menderes ve Seferihisar ilçelerindeki ormanlık alanlara sıçrayan yangının kontrol altına alındığı açıklandı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “İki gün beş saat sonra Karabağlar Tırazlı’da çıkan yangınımızı kontrol altına almayı başardık, soğutma söndürme çalışmalarımız devam ediyor” dedi. Pakdemirli, THK’nın yangın söndürme uçaklarının neden kullanılmadığı sorusuna ise Uçaklar arızalı, orman personelimiz bu uçakları kullanmak istemiyor” yanıtını verdi.

THK’nin elinde bulunan ve gece de uçabilen deniz uçaklarından altı tane bulunduğunu ve üçünün arızalı olduğunu diğer üçünün de motorunun yağ akıttığını söyleyen Bakan,1960 küsur model uçaklar… Bu uçaklara binmek isteyen varsa buyursun gelsin, binsin. Kabiliyetleri son derece sınırlı. Ayrıca iki kilometre ötedeki denizden su alıp gelmesi gerekiyor. üç uçakla da yangına müdahale yetersiz kalır. Helikopterlerle daha çok sorti yapılabiliyor” diye konuştu.

Pakdemirli, yanan alanları imara açmayacaklarını, orman alanlarının Anayasa ile korunan alanlar olduğunu da belirtti.

CHP’li Sertel: Uçaklar ‘arızalı’ değil, pahalı

CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel ise açıklamayı eleştirerek, ‘iktidarın maliyet yüksekliği nedeniyle İzmir’in yanışını izlediğini’ söyledi. Bakanlığın saatlik ücreti 100 bin lirayı bulan uçakları yüksek maliyetlerden dolayı kiralamadığını savunan Sertel, “Gazeteci titizliğiyle araştırdım. Tarım ve Orman bakanı ‘Uçaklar arızalı’ dedi. Sayın bakan ne yazık ki gerçekleri söylemiyor. THK’nın altı uçağından beşi Ankara’da. Uçakların biri de şu anda İzmir’in Menderes ilçesinde. THK yetkilileri uçaklarda arıza olmadığını söylüyor.”

THK uçaklarının neden kullanılmadığına ilişkin soru önergesi de verdiğini belirten Sertel, THK yetkililerinden resmi bir açıklama beklendiğini söylerken Pakdemirli’ye istifa çağrısı yaptı.

Pakdemirli aynı uçakları Yunanistan’a önermiş 

CHP İzmir milletvekili ve pilot Mehmet Ali Çelebi de Pakdemirli’nin geçen yıl aynı uçakları Yunanistan’daki büyük orman yangını için önerdiğini açıkladı. Twitter hesabından açıklama yapan Çelebi, şunları yazdı: “Sayın Bakan Pakdemirli’nin bir yıllık hikayesi:

  • 24 Temmuz 2018:THK yangın söndürme uçakları İzmir’de Yunanistan yangınına yardım için hazır.
  • 20 Ağustos 2019 İzmir Yangını:THK uçaklarının motorları arızalı, yağ akıtıyorlar.

Ve belgesi: Anadolu Ajansı!”

Çelebi’nin bahsettiği Anadolu Ajansı haberi ise şu adreste halen okunabiliyor. Türk Hava Kurumu web sitesinde ise söz konusu uçakların, ‘göreve hazır’ olduğu belirtiliyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.