Doğa MücadelesiEkolojiKazdağları GünlüğüManşet

Kazdağları’na Fazıl Say’dan konser desteği

0

Siyanürle altın aramak üzere onbinlerce ağacın kesildiği Kazdağları’na bir destek de piyanist Fazıl Say’dan geldi. Sanatçı, yörede Su ve Vicdan nöbetine katılan binlerce kişiye konser verdi.

Kazdağlarında Kanadalı Alamos Gold şirketinin sürdürdüğü madencilik faaliyetlerine karşı başlatılan çevre mücadelesi sürüyor.Ünlü piyanist Fazıl Say, yöredeki katliama dikkat çekmek amacıyla dün, Kirazlı’da üç haftadır süren nöbet alanında konser verdi. ​Konser öncesinde Çanakkale Belediyesi’nin aktivistleri alana ulaştırdığı otobüsler ise birden fazla polis kontrol noktasından geçirildi.

Konser öncesi binlerce kişi, Atikhisar Barajı su toplama havzasında süren ‘Su ve Vicdan Nöbeti’ alanında toplandı. Say, konser sonrası yaptığı konuşmada “Bugün Türk halkıyla onur duydum” dedi. Say şöyle konuştu: “Bu gezegende insanlar olarak gelecek için bir şeyler bırakmak istiyorsak korumak zorundayız. Yaşatmaktan, yaşamaktan yana olmalıyız. Müzik de zaten bunu anlatıyor diye düşünüyorum.”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da nöbet alanında toplananları şu ifadelerle selamladı: “Homeros İlyada’da tanrıların savaşı Kaz Dağları’ndan izlediğini yazar. Dünyanın en önemli efsanelerine ev sahipliği yapmış bir alandasınız. Burada kurdu kuşu, sincabı, ağacıyla bir ekosistem katlediliyor. Ne için, bir avuç altın için… Altımıza dinamit yerleştiriliyor, bir neslin, birkaç neslin geleceği karartılıyor. Bugün şehrimize ‘Kazdağları’ hepimizin diyerek gelen hepiniz hoşgeldiniz.”

Alamos Gold firmasının faaliyetleri yüzünden bölgeye verdiği zarara tepki olarak başlatılan Su ve Vicdan Nöbeti, 26 Temmuz’dan bu yana devam ediyor. Eylemciler, bölgedeki maden faaliyetlerinin durması talebiyle Kirazlı’da günlerdir nöbet tutuyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.