DünyaManşet

Britanya’nın yeni başbakanı Boris Johnson

0

Muhafazakar Parti’de yapılan son oylamada Johnson 92,153, rakibi Hunt ise 46,656 oy aldı. Parti lideri seçilen Johnson’un yarın başbakan ilân edilmesi bekleniyor.

Britanya’da  eski Dışişleri Bakanı ve Londra Belediye Başkanı Boris Johnson, iktidardaki Muhafazakar Parti’nin lideri seçildi. Johnson yarın hükümeti kurmakla görevlendirilecek ve İngiltere’nin yeni başbakanı olacak.

Boris Johnson, Başbakan Theresa May’in görevi bırakma kararının ardından Muhafazakar Parti’nin meclis grubunda yapılan oylamalarda açık farkla ilk sırada yer almıştı. Bu oylamalarda ilk iki sırada yer alan Johnson ve Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt arasından son tercihi, Muhafazakar Parti’nin yaklaşık 160 bin üyesi yaptı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Johnson 92,153, Hunt ise 46,656 oy aldı.

‘Hedefim Brexit’i ve Corbyn’i yenmek’

Boris Johnson teşekkür konuşmasında, “Partinin liderlik seçiminde kararınızın ne kadar bilgece olduğunu sorgulayacaklar olacaktır. Kimsenin bilgelik konusunda tekeli yok” dedi. “Partinin iki çatışmalı içgüdüyü uzlaştırması gerekiyor: Başkalarıyla ortak çalışmak ve demokratik öz yönetim” diyen Johnson, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu kampanyanın sloganı Brexit’i hayata geçirmek, ülkeyi birleştirmek ve [ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri] Jeremy Corbyn’i yenmek. Şüpheyle bakanlara şunu diyorum: Ülkeyi canlandıracağız, Brexit’i gerçekleştireceğiz.”

Trump ve Erdoğan tebrik etti

ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabından yaptığı açıklamayla Johnson’ı kutladı. Trump, Johnson’ın “harika” bir başbakan olacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Twitter’daki paylaşımında, İngiltere’nin yeni Başbakanı Johnson’ı tebrik etti. Erdoğan, paylaşımında, “Birleşik Krallık’ın 77. Başbakanı olan Boris Johnson’ı tebrik ediyor, kendisine yeni görevinde başarılar diliyorum. Bu yeni dönemde Türkiye-Birleşik Krallık ilişkilerinin daha da gelişeceğine inanıyorum.” ifadelerine yer verdi.

Johnson, muhafazakar medya organlarından Spectator’un açtığı “Erdoğan’a hakaret içerikli şiir yarışması”nın birincisi seçilmişti. Geçmişte bu derginin editörlüığünü yapan yeni Britanya Başbakanı, linç edilerek öldürülen Osmanlı İmparatorluğu’nun son Dahiliye Nazırı (İçişleri Bakanı) Ali Kemal’in öz torunu Stanley Johnson’un oğlu.

İstifalar başladı

Boris Johnson’un seçilmesinin ardından Britanya Eğitim Bakanı Anne Milton ve Adalet Bakanı David Gauke istifa ettiklerini duyurdu. Theresa May yarın Avam Kamarası’ndaki oturum sonrası istifasını Kraliçe 2. Elizabeth‘e verecek. 93 yaşındaki Kraliçe, daha sonra Boris Johnson’ı Buckingham Sarayı‘na çağıracak ve onu hükümeti kurmakla görevlendirecek. Johnson daha sonra bakanlarını seçmeye başlayacak ve ülkenin nükleer silahlarının şifrelerini öğrenecek.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.