ManşetTürkiyeUncategorized

Bakur belgeselinin yönetmenlerine 4.5 yıl hapis cezası

0

Gazeteci Mavioğlu ve yönetmen Demirel, belgesel nedeniyle ‘örgüt propagandası’ suçlamasıyla Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanıyordu.

Gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ve yönetmen Çayan Demirel’in Bakur belgeseli nedeniyle “örgüt propagandası” suçlamasıyla yargılandıkları davada, Batman 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklara gıyablarında 4.5 yıl hapis ceza verdi. Mahkeme ayrıca Mavioğlu ve Demirel’e yurtdışı çıkış yasağı da koydu.

Haberi sosyal medya hesabından paylaşan Mavioğlu, “Henüz son savunmamızı dahi vermediklerinin altını çizerek, “Batman 2. ACM’de bugün görülen Bakur filmi davasında Çayan Demirel’e ve bana gıyabımızda 4’er yıl 6’şar ay ceza verildi. Ayrıca her ikimize de yurtdışı çıkış yasağı konuldu. Henüz son savunmamızı dahi vermemiştik.” dedi.

Çözüm sürecinin devam ettiği 2013 yılında Türkiye sınırları içindeki PKK kamplarını görüntüleyerek örgütün Türkiye dışına çekilme sürecine tanıklık etmek üzere yola çıkan Bakur, gerek Türkiye’de gerekse DOK Leipzig, Visions du Réel, Stockholm Film Festivali ve Akdeniz Film Festivali gibi uluslararası önemli belgesel festivallerinde bugüne kadar on binlerce izleyiciyle buluştu.

2015 yılında, 34. İstanbul Film Festivali’nde eser işletme belgesi olmadığı gerekçesiyle gösterimi engellenen ancak daha sonra birçok kentte gösterimi gerçekleşen belgeselin yönetmenlerine açılan bu davanın yanı sıra Nû Jîn belgeselinin yönetmeni Veysi Altay ve filmin Batman’da gösterilmesini sağlayan sinema müdürü Dicle Anter’e de yine “terör örgütü propagandası” suçlamasıyla dava açılmıştı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.