İklim KriziManşetTürkiye

Çevre Bakanı Kurum: İklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarında son safhaya geldik

0

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, Araklı’daki sel felaketi sonrasında, “İklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde bir çalışma başlattıklarını ve son safhaya geldiklerini söyledi, ‘Artık tedbir almak zorundayız’ dedi. Bakan, Karadeniz bölgesi için yaptıkları eylem planı çerçevesinde, dere yatakları çevresindeki binaların kaldırılacağını, vatandaşları mağdur etmeden başka yerlere taşıyacaklarını kaydetti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Trabzon’un Araklı ilçesindeki sel ve heyelan bölgesindeki incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada, sel sebebiyle 7 kişinin vefat ettiğini, 3 kişinin kayıp olduğunu, 2 yaralının da tedavilerinin sürdüğünü söyledi. 9 yıkık bina tespit ettiklerini ifade eden Kurum, 12 binanın ağır hasarlı olduğunu, 11 binanın da hafif hasarlı tespit edildiğini belirtti. Kurum, vatandaşın yaralarını sarmak adına yapılması gereken tüm çalışmayı Valilik koordinasyonunda yaptıklarını aktardı.

Kurum,  Bakanlığın koordinasyonunda iklim değişikliğiyle mücadele çerçevesinde bir çalışma başlattıklarına da dikkat çekti; “Çalışmamızda artık bu ay sonu itibarıyla son safhaya geldik. İşte küresel iklim değişikliğinin etkileri sebebiyle hem ülkemizde hem de dünyada yaşanan yağmurlar, seller, heyelanlar ve afetlerin artık şiddeti ve sayısı artmakta. Biz de ülkeler olarak iklim değişikliği ile mücadele noktasında tedbirler almak durumunda, zorundayız” diye konuştu.

Trabzon, Rize, Ordu, Giresun öncelikli iller 

Bakan Kurum, bu çerçevede de bilhassa Karadeniz Bölgesi‘nde yaşanan sel, heyelan ve bu afetlere karşı şehirlerin, köylerin ve ilçelerin altyapısını güçlendirmek adına tedbirler alacaklarını vurgulayarak şöyle devam etti: “Daha önce o dere güzergahı üzerinde yıllardır yaşanan sellerde sağlam duran binalarımız artık duramaz hale geldi. Tüm Karadeniz Bölgesi’ndeki Trabzon, Rize, Ordu, Giresun öncelikli illerimiz. Eylem planımız çerçevesinde; bu illerimizdeki şehrin içinden geçen derelerde ve bu derelerin koruma bandı içerisinde kalan veya şu an iklim değişikliği sebebiyle artık burada olmaması gereken binaları, birinci, ikinci, üçüncü öncelik olarak tespitlerini yapıyoruz ve bir ay içinde bu tespitlerin tamamlanmasına müteakip Bakanlığımız Toplu Konut İdaresi Başkanlığımız eliyle bu dört ilimizde dere güzergahı üzerinde yaşayan vatandaşlarımızın taşınması amacıyla konutlar üretecek ve bu konutlara vatandaşlarımızı hiçbir şekilde mağdur etmeyecek şekilde taşıma yardımı, kira yardımı vermek suretiyle de bu konutlara vatandaşlarımızı taşıyacağız ve bu çerçevede de vatandaşımızın hem can güvenliğini hem de mal güvenliğini korumuş olacağız.”

Sel felaketinde adeta yerle bir olan Araklı’da, dere yatağındaki tüm binalar gibi okul binası da başka yere taşınacak.

Depremler kadar bu doğal afetler, seller ve heyelanların da Karadeniz Bölgesi için önem arz ettiğini hep birlikte gördüklerini dile getiren Bakan Kurum, “O yüzden de bu tedbirleri daha da artırarak almak durumundayız ve bu tedbirleri de alacağımızı buradan yine tüm vatandaşlarımıza duyurmak istiyorum” ifadesini kullandı.

 Risk taşıyan binalar bölgeden kaldırılacak

Kurum, “Geçici bir tedbir olacak mı?” sorusuna da “Geçici bir tedbir, bu işe ilişkin simülasyon da yapıyoruz. İklim değişikliğinin bu etkisinden kaynaklı, taşınması gereken binaların tespiti, taşınmasını hemen yapacağız” yanıtını verdi. “Selde zarar gören okul binasıyla ilgili de bir tasarruf olacak mı?” sorusu üzerine Bakan Kurum, risk taşıyan tüm binalar gibi okul binasını da buradan kaldıracaklarını, dere güzergahı üzerinde hiç bir binanın kalmayacağını söyledi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.