Hafta SonuHaftasonuManşet

Karbon tarımı CO2 emisyonlarını azaltabilir

0

Turunçgiller deneyinde, bilim insanları bir dönümlük araziyi bir yıl boyunca üç ila dört kez işlemden geçirdikten sonra, toprak karbonu %32 oranında artarak 4.3 tona yükseldi

Florida’nın turunçgil bitkileri yeni toprak katkı maddesine olumlu yanıt veriyor. Fotoğraf: Mmacbeth, Wikimedia Commons

ABD’li girişimciler, yeni bir tekniğin –karbon tarımı, toprağın sağlığını iyileştirme– atmosferdeki karbonda büyük düşüşler sağlayabileceğini söylüyor. Buna göre, karbon tarımı olarak bilinen bir teknik olan toprak sağlığını iyileştirme çalışmaları, dünya atmosferindeki karbondioksitin altıda birini azaltabilir.

Grup, dünyadaki çiftçilerin toprak sağlığını iyileştirme ve korumaya yönelik toplu çabasının, atmosferik karbondioksidi 415 ppm’den daha yüksek olan mevcut seviyesinden milyonda 65 parça (ppm) kadar azaltabileceğini belirtiyor.

Duyuru, grubun Nisan ayında Washington DC’de ev sahipliği yaptığı karbon tarımı üzerine bir web seminerinde yapıldı. The Energy Mix’in İnternet sitesinde bu web seminerinin tam bir raporuna ulaşılabilir.

ABD merkezli Çevre Girişimcileri (E2) grubu, kendisini “hem ekonomi hem de çevre için ‘akıllıca’ politikaları savunan, ekonominin her sektöründen, ulusal ve partizan olmayan bir iş liderleri, yatırımcılar ve profesyoneller grubu” olarak nitelendiriyor.

65 ppm’lik toplam tasarruf, endüstriyel tarımın başlangıcından beri insan faaliyetinin topraktan çıkardığı tahmini karbon miktarını temsil eder. Ancak E2, iklim stabilizasyonuna nihai katkısı bu rakamın epey altına düşse bile, toprak karbon birikimine dikkat çekmenin, yine de zihinleri emisyon kesintileri için daha karmaşık ve çoğu zaman daha riskli seçenekleriyle karşılaştırıldığında çoğunlukla ihmal edilen bir iklim çözümüne yönlendirebileceğini ifade ediyor.

E2, ABD’de iklim dostu toprak sağlığını geliştirmede kritik önemdeki bir adımın da, çiftçilerden, tarımsal teknoloji girişimcilerinden ve çevrecilerden oluşan bir koalisyonun son derece bölünmüş haldeki ABD Kongresini Aralık 2018’deki tarım tasarısında 2018 yılı Tarımsal İyileştirme Yasası’nı kabule ikna etmeyi başardığı bir karbon tarımı pilot projesi olan, çığır açıcı Toprak Sağlığını İyileştirme Davası olduğunu belirtiyor.

Karbon tarımı pilot projesi fikri, BM’nin 2016’da Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen ve COP23 olarak bilinen yıllık iklim konferansının ardından ortaya çıktı. Oradaki dünya liderleri, toprağın üst tabakasını doğal yollardan korumak ve gözetmek, onun verimliliğini ve dayanıklılığını desteklemek için gerçekleştirilecek iyileştirici çiftçiliğin “büyük bir karbon yakalama fırsatı” olduğunu söyledi.

Mikrobik çözüm

E2, karbon tarımının topraktaki mikropların aktivitesine bağlı olduğunu söylüyor. Fotosentez yoluyla, bitkiler atmosferden çok miktarda CO2’u uzaklaştırır ve onu şekere dönüştürür. Bu şekerlerin %30’unu, kök sistemleri etrafındaki büyük, çeşitli mikrop popülasyonlarını “toplamak ve beslemek” için kullanırlar. Mikroplar, toprağa karbon gömmekle sonuçlanan kökleri ve yaprakları üretme sürecinin önemli bir parçası olarak işlev görerek bitkilerin besin almasına, suyu tutmasına ve stresi dayanmasına yardımcı olur. Öldüklerinde ise toprakta çok miktarda karbon biriktirirler.

Bilim insanları, Florida’da, Kaliforniya üzüm ve turunçgillere yapılan denemelerde toprak karbon birikimini önemli ölçüde artıran yeni bir mikrobik toprak katkı maddesi geliştirdi. Turunçgiller deneyinde, bilim insanları bir dönümlük araziyi bir yıl boyunca üç ila dört kez işlemden geçirdikten sonra, toprak karbonu %32 oranında artarak 4.3 tona yükseldi. Toprak sera gazı emisyonları ise, tüm bir yılda içten yanmalı motorlu bir otomobil sürülerek üretilen CO2’nin kaba eşdeğeri olarak kabul edilebilecek bir oranda, yani 2,33 ton düştü.

Kaliforniya’nın tarım arazisinin sadece %10’unda dönüm başına dört ton karbon biriktirmenin, 4,3 milyon otomobili trafikten çekmekle eşdeğer olacağı tahmin ediliyor.

Makalenin İngilizce Orijinali

Yazar: Gaye Taylor

Yeşil Gazete için çeviren: Cansu Yılmaz

.(Yeşil Gazete/ Climate News Network)

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.