İklim KriziManşet

Avrupa’nın ilk ‘çevre dostu’ camisi Cambridge’de açıldı

0

Cambridge’de inşa edilen ve Avrupa’nın ilk ‘çevre dostu camisi’ özelliğine sahip Cambridge Merkez Camisi’nin Müslümanların iklim değişikliği ile mücadelede daha aktif olmalarını sağlaması bekleniyor.

Birleşik Krallık’ın üniversite kenti Cambridge’de inşa edilen Cambridge Merkez Camisi, bu ayın başında açılarak Ramazan ayında hizmet vermeye başladı. Camiyi Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı finanse etti. Reuters’ın haberine göre 30 milyon dolara yapılan ve güneş panelleriyle kaplı cami, bin kişilik bir kapasiteye sahip.

‘Müslümanlar iklim değişikliğiyle mücadeleye yeterince katkı sağlamıyor’

Wild World ile Father and Son şarkılarıyla tanınan Yusuf İslam, cami için kurulan vakfın hamilerinden. Reuters’a konuşan İslam, Müslümanların iklim değişikliği ile mücadelede önemli bir rolünün olabileceğini söyledi: “Cami, yeniden eğitim aldığımız ve evrenle olan uyumu açığa çıkarmak için İslam’ın gerçek doğasının derinine indiğimiz sürecin bir parçası. Çoğu Müslüman bunu unutuyor ve iklim değişikliği ile mücadele için yeteri kadar katkı sağlamıyor.”

Yusuf İslam 2013’te o dönemde başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret ederek cami için finansal destek istemiş, 2017 yılında da yeniden Türkiye’ye gelerek  Erdoğan’a desteğinden ötürü teşekkür etmişti.

Karbon salımı yok

Caminin bahçesi arındırılmış yağmur suyu ile sulanırken yapının hiçbir şekilde karbon salınımına yol açmadığı belirtiliyor. Cambridge Üniversitesi profesörlerinden ‘Abdal Hakim Murad’ olarak tanınan Timothy Winter, “İklim değişikliği ve türlerin yok oluşuna karşı mücadele sadece insanların varoluşunun değil, Allah’ın hediyelerine saygı duymak ve bunları korumanın da mücadelesidir” dedi.

İngiltere merkezli ‘Müslüman İklim Hareketi’ grubunun kurucularından Shanza Ali ise “İslam’ın temel değerlerine geri dönülmesiyle” Müslümanların iklim değişikliği ile mücadelede etkin güçlerden birine dönüşebileceğine inandığını kaydetti.

Cambridge’de altı bin Müslüman yaşıyor.

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.