DünyaLGBTİ+

Brunei’den geri adım: Eşcinsel ilişki ve zina, recm ile cezalandırılmayacak

0

Brunei Sultanlığı, eşcinsel ilişki ve zinayı, recm (taşlayarak öldürme) cezası kapsamına almaktan vazgeçti.

Eşcinsel ilişki ve zinaya, geçen ay recm cezası (taşlayarak öldürme) getiren Brunei geri adım attı. Brunei Sultanı Hasan el Bulkiye idam cezasına ilişkin moratoryumun süresinin uzatıldığını, başka deyişle cezanın uygulamaya konulmasının ertelendiğini açıkladı. El Bulkiye, Şeriat Ceza Hukuku Düzenlemesi’ne dair çok sayıda soru ve yanlış anlaşılmalar olduğunu bildiğini belirterek, Bu konular netlik kazanınca değeri anlaşılacak” dedi.

2014’te şeriat hukukunu anayasal düzen olarak kabul edilen Brunei’de nüfusun üçte ikisi (420 bin kişi) Müslümanlardan oluşuyor. Ülkede, düzenleme öncesinde de eşcinsellik ‘yasa dışı’ olarak kabul ediliyor ve ‘suçları saptananlar’a 10 yıla kadar hapis cezası veriliyordu.

Karar, Nisan ayı başına açıklanan yasa tasarısına gelen tepkilere bağlanıyor. Hasan el Bulkiye, 3 Nisan’da yeni yasalardan bahsetmeden “Bu ülkede İslami öğretilerin giderek güçlendiğini görmek istiyorum” demişti. Bulkiye’nin açıklaması sonrası, George Clooney ve Ellen DeGeneres gibi dünyaca ünlü isimler yasayı kamuoyu önünde sert şekilde eleştirmiş, ülkeye ait çeşitli ticari faaliyetleri boykot çağrısı yapmıştı.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.