DünyaManşet

Avrupa Parlamentosu: Türkiye ile AB’ye katılım müzakereleri askıya alınsın!

0

Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında pratikte donmuş olan katılım müzakerelerinin resmen askıya alınması çağrısında bulunacak. Hazırlanan raporda, üyelik odaklı bir ilişkinin iki taraf için de yararı olmadığı vurgulanıyor, Türkiye’deki insan hakları ihlalleri eleştiriliyor.

AP, geçen yıl kabul ettiği Türkiye raporunda, son anayasa değişikliğinin mevcut haliyle yürürlüğe girmesi halinde Türkiye ile AB arasındaki katılım müzakerelerinin resmen askıya alınmasını isteyeceği uyarısında bulunmuştu. AP, kısaca Venedik Komisyonu olarak bilinen “Avrupa Hukuk Yoluyla Demokrasi Komisyonu”nun anayasa değişikliği konusundaki görüş raporunu temel alarak, yürürlükteki başkanlık rejiminin “kuvvetler ayrılığı ilkesiyle bağdaşmadığını”, bunun da “Kopenhag siyasi kriterlerine aykırı olduğunu” savunuyor.

Türkiye’de medya ve ifade özgürlüğü olmadığı mesajı verilen taslak raporda, sivil toplum ve temel hak ve özgürlüklerin alanının daraldığına vurgu yapılmakta. Osman Kavala’nın “keyfi biçimde gözaltında tutulması” da kınanıyor.

Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştiren Kati Piri raporda Türk halkına kapıları kapatmak istemediklerini belirterek “Demokratik ve ekonomik açıdan istikrarlı bir Türkiye, Avrupa Birliği’nin çıkarınadır.” ifadelerini kullandı. Ayrıca “Gümrük Birliği modernizasyonu” ve “Vize Muafiyeti” konularının Avrupa Birliği’nin gündemine alınması gerektiğini vurgulayarak böylece “Türk halkının izole edilmediği işareti verilmeli” dedi. Raporda Ankara’nın da bu doğrultuda demokratik anlamda üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmesi gerektiği belirtildi.

‘Türkiye kırmızı çizgiyi aştı’

Kati Piri’nin kaleme aldığı taslak raporda “Türkiye’de cumhurbaşkanının yetkilerinin had safhaya ulaşması, hayata geçirilen anayasa değişikliği ile birlikte bakanları atayabilmesi veya görevden alabilmesi, bu yetkilerin meşru hale getirilmesi Avrupa Parlamentosu için kırmızı çizginin aşıldığı anlamına geliyor.” ifadeleri yer aldı.

Avrupa Parlamentosu son raporunda anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi halinde müzakerelerin resmi olarak askıya alınmasını talep edeceğini ifade etmişti.

Raporda “Avrupa Birliği’nin Vize muafiyeti ve Gümrük Birliği’nin modernizasyonunu gündemine alması Türk halkını izole etmek istemediğinin işareti olacak. Ancak Ankara demokratik reformlar doğrultusunda gereken adımları atmak zorunda.” ifadeleri yer aldı.

 

(Euronews, Gazete Duvar)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.