ManşetSpor

Galiptir bu yolda mağlup: Ampute futbol takımımız dünya ikincisi!

0

Türkiye Ampute Futbol Milli Takımı, Meksika’nın San Juan de los Lagos kentinde düzenlenen Dünya Kupası’nın finalinde normal süresi ve uzatma dakikaları golsüz beraberlikle sona eren karşılaşmada Angola’ya penaltı atışları sonunda 5-4 yenilerek ikinci oldu.

Şampiyon Angola, dört sene önce gene Meksika’da düzenlenen Ampute Futbol Dünya Kupası’nı Rusya’ya kaybederek 2. olarak tamamlamıştı. Türkiye ise 1984 yılından beri devam eden ve bu sene 15. düzenlenen organizasyonda bundan önceki 4 turnuvayı (2007, 2010, 2012 ve 2014) 3. olarak bitirmeyi başarmıştı.

Osman Çakmak: Roberto Baggio misali…

Finali penaltı atışları sonucu kaybeden Türkiye’de son penaltı vuruşunu takım kaptanı Osman Çakmak değerlendiremedi. Maç boyu harika kurtarışları ile takımını önce penaltı atışlarına, ardından şampiyonluğa taşıyan Angola kalecisi Matheus’a takılan Çakmak, geçen sene İstanbul’da gerçekleşen Avrupa Şampiyonası finalinin uzatma dakikalarında attığı muhteşem gol ile Türkiye’ye şampiyonluğu getiren isim idi. 1977 doğumlu milli takım kaptanı bu özellikleri ile futbolseverlere İtalya’yı önce guplardan 1994 ABD Dünya Şampiyonası’na, ardından turnuvadaki harika performansı ile Brezilya karşısına kadar çıkartan Roberto Baggio’a benzetiliyor. Takımını tek başına finale kadar getiren Baggio da aynen Osman Çakmak gibi penaltı atışından yararlanamayarak Brezilya’nın şampiyonluğuna giden yolu açmıştı.

Final maçına Meksikalı futbolseverlerin ilgisi de yoğun oldu. Türkiye saati ile sabaha karşı 04.30’da (Meksika yerel saatine göre 19:30) başlayan Türkiye – Angola maçı golsüz sona erse de gol pozisyonları ile dolu bir karşılaşma oldu. Maç boyu pekçok gollük fırsat yakalayan Türkiye, Angola’nın harika kalecisi Matheus’a takıldı. Uzatmaların son dakika son saniyesinde Rahmi Özcan’ın ceza sahası dışından çektiği sert şut parmağının ucu ile çelmesi de bu kurtarışların normal maç süresi içindeki son enstantesi olarak hafızalara kazındı.

Angola kafilesi maç sonunda büyük sevinç yaşadı

Türkiye’de Barış Telli, Muhammet Yeğen, Fatih Şentürk ve Rahmi Özcan, penaltı atışlarını gole çevirdi. Ay yıldızlı ekipte kaptan Osman Çakmak 5. penaltıyı kaçırdı. Angolalı futbolcular penaltılarda hata yapmayınca maç 5-4 sona erdi.

Türkiye Ampute Futbol Takımı

Grubunda Kenya’yı 4-1, Liberya’yı hükmen 3-0 ve ABD’yi 5-1 mağlup ederek adını ikinci tura yazdıran Milliler, bu turda İrlanda’yı 4-0 yenerek çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finalde Rusya’yı 5-1 mağlup eden Milli Takım, yarı finalde ev sahibi Meksika’yı da 4-0’lık skorla geçerek finalde mücadele hakkı elde etti.

2003’te 16 kişinin bireysel çabası ile Türkiye’de faaliyete geçen ampute futbol 15 yıl gibi kısa bir süre içerisinde 7, 8 takımlı, 500’ü aşkın sporculu bir organizasyona dönüştü. Türkiye bu süreçte uluslararası turnuvalarda da önemli başarılar elde etti.

Kurulduktan kısa süre sonra uluslararası alanda başarılarıyla dikkati çeken Ampute Milli Takımı, 2004 ve 2008 Avrupa şampiyonalarında elde ettiği ikinciliklerin ardından geçen yıl İstanbul’da düzenlenen organizasyonda şampiyonluğuna ulaşarak önemli bir başarı yakaladı.

2007, 2010, 2012 ve 2014’teki dünya kupalarında üçüncülük elde eden milli takım, finalde Angola’ya yenilerek bu sefer ikincilik yaşadı.

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.