Günün ManşetiHayvan HaklarıManşet

Büyükada’da fayton protestosu: İsyan, Beygir, Özgürlük!

0

Senelerdir süren ve seçim vaatlerine taşınan fayton sorunu, hayvan hakları savunucuları tarafından 16 Eylül Pazar günü (dün) Büyükada’da protesto edildi.


Her yıl yüzlerce fayton atının sakatlanması ve ölmesi sebebiyle hayvan hakları savunucuları Büyükada’da bir araya geldi. Aktivist grupların da dahil olduğu eylemde protestocular “atların köleleştirilmesi” yerine elektrikli fayton, bisiklet veya raylı sistemlere geçilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Video Zülal Kalkandelen’in sosyal medya hesabından alınmıştır

İlk kez 2012 yılında elektrikli faytonların gündeme gelmesi ile birlikte, faytoncular tedirginliklerini belli etmişler, zaman zaman aktivistleri “Adalar’ı ranta kurban vermeye” aracı olmakla suçlamışlardı. Aynı yıl, bir fayton atının seyis tarafından yumruk ve sopayla dövülmesinin belgelenmesi ile meselenin özüne dikkat çekilmişti. Geçen süre içerisinde, fayton atlarının bir sömürü sistemi içinde köleleştirildiğinin görüntülenmesi ve bu görüntülerin sosyal medyada dağıtılması ile fayton sorununa karşı geniş bir kamuoyu oluştu.


Hayvan Hakları İzleme Komitesi’nin (HAKİM) raporuna göre, Adalar genelinde 272 fayton var ve 1540 at bu faytonlarda ölümüne çalıştırılıyor. Yılda ortalama 400 at fayton kazalarında, ihmal veya bakımsızlıktan ölüyor.

 

Haber: Ş. Esin Erben

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.