Doğa MücadelesiManşet

Bergama’daki Ovacık Altın Madeni için yeniden keşif

0

Bergama Ovacık Altın Madeni’ne verilen izinlerin iptaline ilişkin 1997 yılından bu yana onlarca mahkeme kararı verilmişti.

AİHM’den ihlal kararları çıkmış olsa da hiçbiri uygulanmadı.

Mahkeme kararları etkisiz hale getirilmek için yeni izinler çıkarıldı.

Bu süreçte Ovacık Altın Madeni Çukuralan ve başka yerlerden getirilen cevherlerin işlendiği bir kimya tesisine dönüştü.

İzmir’in Bergama ilçesindeki altın madenine verilen, geçen yıl iptal edilen 2009/ÇED’inin yerine 2009/7 sayılı genelge ile tesis edilen 03.08.2017 tarihli Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu belgesinin iptali için İzmir 6. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı.

Bergama Belediyesi, İzmir Tabip Odası, İzmir Barosu, TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası, TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, Egeçep, Yeşil Artvin Derneği ile 122 vatandaş tarafından açılan davada, bilirkişi heyeti alanda keşif yaptı.

“Açık ocak atık depolama havuzu olarak kullanılıyor”

Keşif; Flora ve Vejetesyon uzmanı, Fauna ve Ekoloji Uzmanı, Jeoloji Mühendisi, Maden Mühendisi ve Çevre Mühendisi ile birlikte yapıldı.

Keşfe davacılardan Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Oya Otyıldız, Egeçep Yürütme Kurulu Üyeleri Özer Akdemir, Turgut İnel ve Adem Kızılçay ile diğer davacılar Bahadır Doğutürk, Solmaz Doğutürk, Ertuğrul Barka, Mustafa İnel, Hidayet Aldiş, Cihat Aktar ile davacı avukatları Arif Ali Cangı, Mehmet Öget, Gündem Yurdagül, Serdar Sinan ve Katılan Koza Şirketi vekili Serhat Tuğrul katıldı.

Yanı sıra Bergama Belediye Başkan yardımcısı, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi aynı zamanda İzmir Barosu Kent ve Çevre Hukuku Komisyonu üyesi Yrd. Doç. Dr. Muhlis Öğütçü de keşfi izleyenler arasındaydı. Keşfin başlangıcında milletvekili Kamil Okyay Sındır ile Yeşil Sol Partisi İzmir İş Eş Sözcüsü Atilla Kılıç da yer aldı.

Keşif sırasında açık ocağın atık depolama havuzu olarak kullanılmaya başlandığı, ikinci atık havuzun da taşmaya ramak kaldığı kaydedildi.

“Köylerden toplanan zeytinlerden Koza Zeytinyağı”

Bölgede bilirkişi heyeti ile inceleme yapan davacılar, “Ovacık altın madeni sahasındaki zeytinlerden üretilmiştir- Koza Zeytin Yağları” etiketiyle sergilenen zeytinyağı şişelerini ise şaşkınlıkla karşıladıklarını aktardılar.

Davacı avukatlardan Arif Ali Cangı, Ovacık Altın Madeni’nin faaliyetine izin veren işlemlerin iptaline yönelik 1997 yılından bu yana mahkemelerden kararlar çıkmasına rağmen hiçbirisinin uygulanmadığını söyledi. Her defasında bir kılıf yaratılarak mahkeme kararlarının etkisiz hale getirildiğini belirten Cangı, “Bu davada da iptal kararı alınsa, yine uygulanmayacağını düşünebilirsiniz, ama ne olursa olsun, dava sahipsiz bırakılmamalı. Çünkü 20 yılı aşan mücadelenin sürdürülmesi bile önemli bir kazanımdır” diye konuştu.

Sağlık taraması yapılsın

Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, keşif heyetine bölgeye yakın olan yerleşim alanlarında kanser taraması yapmaları önerisinde bulunduklarını söyledi.

Yıllardır çalıştırılan madenin bölgedeki bitki örtüsünü de katlettiğini öne süren Engel, flora ve faunanın toprağının değiştirilip, ilaçla birkaç ay yaşatıldığını ileri sürdü.

Ayrıca, bölgeye yakın yerleşim alanlarında yaşayan vatandaşların kanser hastalıklarına yakalandığını kaydeden Engel, madenin etkisinin araştırılması için halkın sağlık taramasından geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Maden sahasında incelemesini tamamlayan bilirkişi heyeti, daha sonra rapor hazırlayıp mahkemeye sunacak.

Raporun ardından, dava karara bağlanacak.

 

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.