DünyaManşet

Kuzey Kore – ABD arasında nükleer yumuşama

0

Güney Kore’de geçtiğimiz ay yapılan kış olimpiyatları vesilesiyle başlayan diplomasi hamlesi dün sürpriz açıklama ile ilk meyvesini verdi.

BBC’nin haberine göre Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, ABD Başkanı Donald Trump’ı görüşmek üzere davet etti. Trump da bu daveti kabul ettiğini açıkladı.

Bu beklenmedik gelişmeyi, Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-yong, Washington’da düzenlediği basın toplantısıyla duyurdu.

ABD ile Kuzey Kore arasında kısa bir süre önce karşılıklı nükleer tehditlere kadar uzanan gerilimli bir dönem geçirmişken Olimpiyatlara Kuzey’in de katılımıyla uzun bir aradan sonra iki Kore arasında doğrudan temas kurulması sonuç vermeye başladı.

Kuzey Kore liderinden getirdiği mektubu Trump’a verdiğini söyleyen Chung, “Yaptığımız görüşmede Kuzey Kore lideri Kim Jong-un nükleer silahsızlanma taahhüdünde bulunduğunu Başkan Trump’a ilettim” dedi.

Chung ayrıca, Kuzey Kore’nin nükleer ve diğer füze testlerine ara vereceğini ve “nükleer silahsızlandırmaya taahhüdüne” bağlı olduğunu bildirdi.

Trump, bu gelişmeyi “büyük bir ilerleme” olarak nitelendirdi ancak nihai bir anlaşmaya varılana kadar yaptırımların kaldırılmayacağını söyledi.

Kuzey Kore, insan hakları ihlalleri ve uluslararası hukuku ihlal ederek yürüttüğü nükleer silah programı nedeniyle uluslararası kamuoyunda tecrit edilen bir ülke konumunda bulunuyor.

Kuzey Kore, şu ana kadar altı nükleer füze denemesi gerçekleştirdi ancak uzun menzilli bir nükleer saldırı düzenleme kapasitesine sahip olup olmadığı bilinmiyor. Kuzey Kore, varlığı tehdit altında olduğu için nükleer silahlara ve füzelere ihtiyaç duyduğunu söylüyordu.

Bu hafta içerisinde Güney Kore’den bir heyet tarihi öneme sahip bir ziyaretle Pyongyang’a giderek, Kim  ile bir araya geldi.

Heyet dönüşünde yaptığı açıklamada, Kuzey Kore’nin “nükleer füze sahibi olması için ortada bir neden kalmaması” halinde nükleer silahsızlanmaya gitme niyeti olduğunu söyledi.

Trump ile görüşmeye hazır olduğunu belirten Kuzey Kore lideri Kim Jong-un nükleer silahsızlanma taahhüdünde” bulundu ve tüm nükleer ve diğer füze testlerini durdurmayı kabul ederek ABD ile Güney Kore’nin askeri tatbikatlarının “devam etmek zorunda” olduğunu anladığını bildirdi.

(BBC – Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.