Doğa MücadelesiManşet

Van Gölü’ndeki sazlıklar kayyım atanan belediye tarafından yok ediliyor

0

Kayyım atanan Van’a bağlı Edremit Belediyesi, Van Gölü kıyısında bulunan ve birçok canlının yaşam alanı olan sazlıkları yok ediyor.

Mezapotamya Haber Ajansı’nın haberine göre, yüzlerce kuş türüne ev sahipliği yapan Van Gölü çevresindeki sulak alanlar, bilinçsiz kentleşme projeleri nedeniyle bir bir kurutuluyor. Bu alanlardan biri de Van’ın Edremit ilçesindeki sazlıklar.

Van Gölü etrafında bulunan kilometrelerce sazlık alan, kayyım atanan Edremit Belediyesi tarafından yok edildi. Yok edilen sazlık alanlarda, özellikle tehdit altında olan Dikkuyruk adlı yabani ördekler barınıyordu.

Doğa Derneği üyesi Can Yeniyurt, Van Gölü çevresine yapılan inşaatlar ve göl kıyısının taş, toprakla doldurulmasının birçok canlının yaşamını tehdit ettiğini belirtti.

Dikkuyruk

Sazlıkların sulak alanların böbreği olduğunu kaydeden Yeniyurt, “Böbreklerin vücudumuzdaki kanı temizlemesi gibi sazlıklar da alanları kirleticilerden arındırır. Bunun soncunda sazlık alanların azalması sulak alanların kirlenmesine sebebiyet verebilir” dedi. ‘

Sazlıkların aynı zamanda sulak alanlarda yaşayan canlıların yaşam alanları olduğunu vurgulayan Yeniyurt, “Örneğin balıklar ve su kuşları üremek için sazlık alanların aralarına gizlenerek avcılarından korunurlar. Kamışçın ve Bıyıklı Baştankara gibi kuşlar da sazlıkların arasında yaşar. Sazlıkların yok olması burada yaşayan tüm bu canlıların yok olmasına neden olur.”

Kayyım atanan Erciş Belediyesi, Van Gölü’ne binlerce ton hafriyat dökülmesine izin verdi!

 

(Mezapotamya Haber Ajansı, Artı Gerçek)

You may also like

Comments

Comments are closed.