Günün ManşetiKültür-SanatManşet

[Yeşil Gazete BIFED’de] Bozcaada’nın en güzel mevsiminde festival zamanı

0

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BIFED), dünyanın birbirine uzak ülkelerinden adanın sonbahar sakinliğine taşıyıp büyüttüğü seslerle, görüntülerle, özenle seçilmiş yaşamdan hikayelerle devam ediyor.

Festivalin gösterim mekanları Halk Eğitim Merkezi ve Salhane, her biri merak uyandıran etkileyici konular arasında seçim yapmakta zorlanan izleyicilerle doluyor.

Bu yıl 11-15 Ekim tarihleri arasında düzenlenen festivalin “Fethi Kayaalp Büyük Ödülü” yarışması için 20, “Gaia Öğrenci Ödülleri” için 8, yarışma dışı bölüm için 30 film belirlendi.

Adanın BIFED günleri

BIFED’in dünyanın ekolojik sorunlarından haberdar eden programında tarım arazilerinin yok edilişi, doğa talanı ve talana karşı yerel halkların bir araya gelişi, mücadele etme yöntemleri, fosil yakıtlar, yenilenebilir enerji, alternatif yaşam, deniz gibi konular öne çıkıyor. Gösterimlerin sonundaki yönetmen söyleşilerinde, belgeselden izleyende ve çekende kalan hikayenin ardına bakılıyor.

Festival Başkanı Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz, BIFED 2017’nin konuklarını, “Bozcaada gibi ufak bir yörede bu kadar nitelikli ve duyarlı bir etkinliği daha ilk senesinden itibaren uluslararası nitelikte yapıyor olmanın gururu, sadece işin mutfağındaki bizlere değil, siz sevgili katılımcılara ve Bozcaada halkına da ait. Lütfen kendinizi alkışlayın” sözleriyle karşıladı.

Sansür ve baskı ortamında yaşayan festival BIFED

Başkan Yılmaz açılış konuşmasına şöyle devam etti: “Küresel felaketlerin yaşandığı, mevsimlerin değiştiği, tabiatın onunla uyumla yaşamak yerine ona karşı koyan insanoğlunu cezalandırdığı günlerdeyiz. Ekolojik felaketlerin yanı sıra film festivallerinin gereksiz görüldüğü, sansür ve baskıyla sindirilmeye çalışıldığı, hele belgesel film festivallerinin artık hiç yapılmadığı bir dönemde Bozcaada gibi ufacık bir adadan yükselen bu çığlığın iz bırakacağına, ses getireceğine inanıyoruz.”

Bunun üzerine geçen yıl Bozcaada’nın Sulubahçe ve Habbele koylarının ihaleye açılmasına tepki gösteren Bozcaada halkının #Bozcaadabizim etiketiyle başlattığı sosyal medya kampanyasının büyümesini, tepkiler üzerine ihalelerin iptal edilmesini hatırlatan bir video yayınlandı.

Hakan Can Yılmaz, “Bugüne kadar olduğu gibi Bozcada’da sürdürülebilir ve çevreci yaşamın mümkün olduğuna, doğal çevreyi bozacak yapılaşmalara karşı çıkarak, naylon poşet kullanmayarak, çöpleri geri dönüştürerek, atık yağları toplayarak inanmaya devam edeceğiz” dedi.

Birşey yapmak gerekiyordu…

Festival Yönetmeni Petra Holzer Özgüven, görünürlüğü her geçen yıl artan BIFED için ilk günkü heyecanlarıyla hazırlandıklarını, dünyanın uzak coğrafyalarından gelen gelen belgesel yönetmenleriyle bir arada olmaktan mutluluk duyduklarını belirttiği konuşmasını şöyle tamamladı:

“Günümüzde en yaygın davranış bir şey yapmamak. Hiçbir şey yapmayınca, bu duygu ortama yayılıyor, baskınlaşıyor. O vakit bir şey yapmak gerekiyor. Bizim yapabildiğimiz de bu festival. Daha az tükettiğimiz, daha mutlu olduğumuz, dayanışmacı, sevgi dolu bir dünya umuduyla.”

Açılış töreninin sonunda festival destekçilerine teşekkür edilirken BIFED 2017’nin basın sponsorlarından olan Yeşil Gazete‘ye de teşekkür belgesi verildi.

Yeşil Gazete ekibinden Merve Damcı, Güneş Dermenci ve Bozcaada Belediye Başkanı Hakan Can Yılmaz

BIFED bu yıl 70 ülkeden 330 belgesel film başvurusuyla, festivali izlemek için adaya gelen yönetmen ve izleyicilerin her geçen yıl kalabalıklaşmasıyla gittikçe büyüse de ‘küçük, yavaş ve yerel’ kalmayı önemsiyor.

Kadın yönetmenlerin varlığını, festivale katılımlarını, dünyanın ekolojik sorunlarının onların gözünden aktarılmasını, festival ekibinin çoğunluğunun kadınlardan oluşmasını ve çocukları da..

BIFED çocuklarla renklendi

BIFED 2017’nin Anke Atamer Çocuk Filmleri bölümüne Bozcaada İlkokulu’ndan ve İstanbul Özel Evrim Okulları’ndan 35 öğrenci katıldı.

Gösterimlerin ardından filmlerle ilgili afiş çalışması ve seramik atölyesi yapıldı. Çocukların programında Bozcaada Kalesi’ni ve Truva Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan rehberliğinde Truva Antik Kenti’ni gezmek de var.

Ödüllü filmler pazar günü gösterimde

Festivalde dereceye giren filmler 14 Ekim Cumartesi akşamı düzenlenecek ödül töreninde belli olacak.

BIFED 2107’nin ödüllü filmlerini izlemek üzere haftasonu adaya doğru yola çıkmak için adanın gemi ulaşımını aksatmayacak rüzgarsız havası, filmlerin, sorunların ve çözüm önerilerinin bolca konuşulduğu sakin sonbaharı güzel bir fırsat.

 

Fotoğraflar: BIFED ekibi

Haber: Güneş Dermenci

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.