İklim KriziManşet

İklim değişikliği California’da olağanüstü hâl ilan ettirdi: Orman yangınları en az 10 can aldı

0

ABD’nin California eyaletinde meydana gelen orman yangınları bölgede hayatı felç etti. En az 10 kişinin hayatını kaybettiği yangında, 100’ü aşkın kişinin de yaralandığı bildirildi. Yetkililerin “eşi benzeri görülmemiş” olarak tanımladığı yangında bin 500’den fazla ev ve iş yeri zarar gördü. İtfaiye yetkilileri geçmişe göre ısının daha sıcak olduğunu, yangınların çok arttığını ve yoğunlaştığını, çıkan orman yangınlarının iklim değişikliği ile doğrudan bağlantılı olduğunu düşündüklerini söyledi.

Sonoma County Bölge Şerifi, Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada üzüm bağları ve şarapçılık sektörüyle ünlü bölgede yedi kişinin hayatını kaybettiğini doğruladı.

Eyalet itfaiye servisi, Alman haber ajansı dpa’ya Napa County’de iki kişinin daha hayatını kaybettiğini açıkladı. Mendocino County’de de bir kişinin öldüğü ve en az iki kişinin de ağır yaralandığı belirtiliyor.

California Valisi Jerry Brown yangınla daha rahat mücadele edilebilmesi için eyalette olağanüstü hâl ilan etti.

Son 24 saat içinde 38 bin hektarlık arazinin yandığı, 20 binden fazla insanın evlerinden tahliye edildiği belirtiliyor. Santa Rosa kentinde iki hastanede hastaların tahliye edildiği gelen bilgiler arasında.

Güçlü rüzgâr ve yüksek hava sıcaklığının itfaiye görevlilerinin işini zorlaştırdığı bildirildi.

 

(DW, Guardian, Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.