İklim KriziManşet

Bilim insanlarından liderlere iklim değişikliği uyarısı: Gezegenin 3 senesi kaldı!

0

Nature dergisinde ‘İklimi koruyabilmek için üç senemiz kaldı’ (Three years to safeguard our climate) başlığı ile 29 Haziran’da yayınlanan ve altmıştan fazla bilim insanı tarafından imzalanmış olan makalede uzmanlar dünyanın küresel iklim değişikliğiyle mücadele edebilmesi için gereken adımları attması için önünde sadece üç senesi kaldığını söylüyor.

Makaleyi imzalayanlar arasında Pennsylvania State Üniversitesi’nden Michael Mann, eski Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon, eski İrlanda Devlet Başkanı Mary Robinson ve Unilever Yönetim Kurulu Başkanı Paul Polman gibi isimler de bulunuyor.

‘Ekosistem çöküyor. Kafanızı kumdan çıkarın’

Makalede dünya liderlerine kafalarını kumdan çıkarmaları çağrısı yaparak kutuplardaki deniz üstündeki buz tabakalarının yok olduğunu ve aşırı sıcaktan mercan kayalıklarının öldüğünü hatırlatarak ekosistemlerin tamamının çöktüğünü belirtiyor. Buna ek olarak Grönland ve Antarctica’da da büyük parçalar halinde buz tabakası kaybı yaşandığına dikkat çekiliyor.

Uzmanlara göre eğer emisyon salımları bu şekilde devam ederse 4 ila 26 yıl arasında Paris Anlaşması’nın 1,5 – 2 derecelik sıcaklık artış hedefi boşa çıkabilir. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) eski İdari Sekreteri Christiana Figueres, emisyon değerlerinin 2020 yılından itibaren düşmeye başlaması gerektiğini bunun siyasetten çok bir fizik yasaları meselesi olduğu uyarısını yaptı.

‘Trump değil Macron’

Makalede bir bilim inkarcısı olan ABD başkanı Donald Trump’ın görüşlerinin tam aksi yönde bir yargıya varılırken bilimsel verileri kılavuz alma çağrısı da vurgulanıyor. Bu çağrıya saygı duyulası bir cevap veren lider olarak da Trump’ın “ABD’yi Tekrar Büyük Yapın” sloganına nazire yapıp “Gezegeni Tekrar Büyük Yapın” sloganıyla icraata geçen Fransa’nın yeni devlet başkanı Emmanuel Macron’un iklim konusunda araştırmalar yapan bilim adamlarına Paris Anlaşması’na yönelik hızlandırılması için Fransa’ya yardım etmeleri için davet etmesi örnek gösteriliyor.

Son olarak makalede karamsarlığa kapılınmaması gerektiği, eğer gerekli adımlar atılırsa Paris hedeflerinin tutturulmasının mümkün olduğu belirtiliyor.

 

(Birgün, Yeşil Gazete)

 

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.