Hafta SonuKitapManşet

Siluetler Atlası Anadolu

0

‘’Bir yolcu ağzından yayılan, Anadolu’nun çocuk yüzleri, emekçi elleri ve bolca deniz kokusu var bu kitapta.’’ – Feyyaz Alaçam

Feyyaz Alaçam bir gezgin ve fotoğraf sanatçısı. Yolun, insana yaşamı sorgulama fırsatını verdiğini söyleyen bir yazar aynı zamanda. Bazı Kuşlar ve Yol kitaplarından sonra Silüetler Atlası Anadolu da yoldan payına düşeni alan bir eser. Bu kez, Toros dağlarında yaşayan yörüklerden, Karadeniz kıyısındaki balıkçı Baran’a; Akdeniz’in rüzgarından, Doğu’nun çocuk şarkılarına götürüyor Alaçam. Yani, Anadolu’nun silüetlerine yolculuk ediyoruz öykülerinde.

‘’Sonra yolcu, önce neyi görebilmeli bir küçük balıkçı koyunda? Bir olta balıkçısının tarifiyle; hani şimdi buradan bakınca arkadaş, üzerine bastığın taştan keyif alacaksın. Bunu yapacaksın! Sonra şu ilerideki iskeleye bakacaksın… Onu anlayacaksın! Ardından dalga kıranları göreceksin. Yaptığı iş için ona saygı duyacaksın! Az ileride deniz feneri var, göremesen de onun varlığına sevineceksin! Biraz daha uzaklaşırsan bulunduğun kara parçasından, ufku göreceksin, kendini yani…’’(Yolcu Benzeşmesi öyküsü syf. 69)

Bibliyon Yayınevi’nden çıkan Silüetler Atlası Anadolu’da yirmi öykü var ve her öyküye ait bir çizim var. Bu çizimler; farklı insanların, öyküleri okuduktan sonra oluşturdukları özgün ve birebir hislere sahip çizimler.

Domuz Öldüren (Aynur Özbek ve Ulaş Edna)

Veysel’in Kahverengisi (Tuğçe Nihal Çetin)

‘’Birbirinden farklı insanların, özellikle görsel sanatlarla ilgilenen, yahut içinde bu yönde bir heyecan barındıran insanların gözünden, öykülerin yansımalarını görmek istedim. Ve görseller elime ulaştıkça, renk ve bakış açısı cümbüşü ile karşılaştım. Tahminimden daha verimli ve daha vurucu bir paylaşım oldu.’’

Barakamda Üç Kanarya (Berk Sürücü)

Feyyaz Alaçam’a göre, Silüetler Atlası Anadolu tek solukta okunabilecek bir kitap olmaktan ziyade, insanların her okuyuşunda yeniden soluklanabileceği bir kitap.

‘’Öykülerde geçen kahramanların hepsi gerçek ve kitapta ismini değiştirerek yazdığım tek kişi Nebi Kaptan.’’

Alaçam’ın uslubu, duyumsamanın yoğunluğunu yaşatırken; yol gitmenin, yolda olmanın keyfini katıyor insana. Okurken; Çoban Ahmet ile dağlara çıkmak ve DoğuYorum çocuklarının şarkılarını dinlemek isteyebilirsiniz. Kendi yaşamak arzusunu içinden geldiği gibi anlatıyor yazar ve okurda gitme hissi uyandırıyor. Asıl amaçlardan birisi de bu zaten.

Silüetler Atlası Anadolu’nun özgün kapağı Grafik Tasarımcı Asaf Nur tarafından tasarlandı.

Bibliyon Yayınları / Kitabın raflara çıktığı tarih 16 Ocak 2017

 

Gökçe Atik

 

 

 

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.