ManşetTarım-Gıda

Urla, 1. Tohum Takas Şenliği’ne hazır

0

1. Urla Tohum Takas Şenliği bu Pazar (4 Ekim) gerçekleşiyor.Şenlik Urla merkezde bulunan tarihi Malkaça alanında yapılacak. Tohumlar takas edilecek. Tohumları olmayanlarda ücretsiz tohum alabilecekler. Şenliğe katılım ücretsiz, öğlen yapılacak keşkek ikramını da anımsatalım.

33

Urla belediyesi kent konseyi kadın komisyonu tarım grubu tarafından organize edilen 1. Urla Tohum Takas Şenliği için doğa dostu gönüllü kadınlar Urla’nın köylerinde yerel tohumlar topladı. Köylerden yerel tohum toplayan grupta  yer alan Emekli Tarım Teknikeri Göknur Yumuşak Yazıcı, Kuşçular köyünde 63 yıldır kullanılan bir domates tohumu bulduklarını belirtti.

34

2004 Yılında ülkemizde ‘Yerel Tohumların’ alınıp satılmasının yasaklanmasıyla ‘Yerel tohum hareketi’ başladı.Tüm dünyada çok uluslu dev şirketlerin hegemonyasına dur demek için bu hareket bir çok ülkede yaygınlaşıyor. Takas yoluyla tohum temin etmek henüz yasak olmadığı için 2010 yılında ilk kez Menderes ilçesi Karaot köyünde ‘Tohum Takas’  şenliği yapıldı. Daha sonra bu şenlikler Fethiye, Antalya, Bayramiç, Bursa, Muğla, Seferihisar gibi bir çok yerde yapılarak halka halka yayıldı.

32

Tarım alanlarının çok kısıtlı olduğu Urla bölgesinde köylüler kendi tat alışkanlıklarından dolayı yiyecek ihtiyaçlarını karşılamak için bazı tohumları bu günlere kadar taşıdıklaırnı belirtiyor. Ancak bir çok tohum artık bir daha üretilememek üzere kaybolmuş durumda. İşte bu takas etkinlikleri değişim yoluyla çok azda olsa bu güne kadar gelen tohumları kurtarıp çoğaltarak yaygınlaştırıp gelecek kuşaklara aktarabilmeyi amaçlıyor

1 Urla Tohum Takas Şenliği için tohumlar kadınların yoğun çalışmalarıyla küçük zarflara yerleştirilerek takas için hazırlandı. Etkinlikte başka bölgelerden gelen ‘Yerel tohum ve Doğa dostu’ gruplar buluşma imkanı bulacak. .

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.