KadınManşet

Mersin’de Kadınlar savaşa karşı ses çıkardı, “Barış=Aşiti”

0

Barış için Kadın Girişimi 5 Eylül Cumartesi günü tüm Türkiye’de her kentin Kadın Platformu ile ortak ve eş zamanlı “Savaşa Karşı Ses Çıkar” eylemi gerçekleştirdi.Mersin’de Mersin Kadın Platformu’nun düzenlediği eylemde saat  17:00’de Forum AVM köprü altında ellerinde tencere, tava, düdük ve zilleriyle toplanan kadınlar yola yürüyerek yolu kapattılar.

12

Burada basın bildirisini okuyan Mersin Kadın Platformu üyesi Sibel Yalçın;

“Salı günü 1 Eylül Dünya Barış Günü’ydü. 20 Temmuz’dan bu yana Urfa, Şırnak, Diyarbakır, Ağrı, Muş, Hakkari, Siirt, Mardin, İstanbul, Bingöl, Kars, Adana, Erzurum, Van, Hatay, Adıyaman, Bitlis, Kilis, Mersin, Erzincan ve Tunceli; 43 günde 21 ilde 178 cenaze kalktı. Bu süreçte birçok ilde birçok ilçede çatışmalar çıktı, sokağa çıkma yasağı ilan edildi, telefonlar, internet kesildi, insanlar öldü, Kurdistan cezaevine çevrildi, telefonlar, internet kesildi, insanlar öldü, yaralandı ve hala devam ediyor. 2014’te Barış Günü’nde sokaklarda çözüm süreci ilerlesin sloganları atılırken 1 Eylül 2015’te Türkiye’de silahlar sussun çığlığı yükseldi. Biz kadınlar bu hafta İstanbul’un her yerinde, bugün Türkiye’nin birçok ilinde ve Kurdistan’da barış talebimizi ısrarla dile getiriyoruz, Adana’da, Amed’de, Antakya’da, Bodrum’da, Bursa’da, Dersim’de, Eskişehir’de, Iğdır’da, İstanbul’da, İzmir’de, Mardin’de, Mersin’de, Muş’ta ve Van’da sokaktayız! Silahlar sussun barış konuşsun demek için savaşa karşı ses çıkarıyoruz!” şeklinde konuştu.

Biz kadınlar barış nöbetindeyiz!

Ardından havuz başına yürüyüşe geçen kadınlar burada oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemi sırasında Mersin Kadın Platformu üyesi Yüksel Çelik Kapıkıran, Yağmur Arıcan, Elif Tuna Şahin, Nalan Turgutlu Bilgin, Gonca Şahin Ocakçı, Nursel Demir sırasıyla basın bildirisini okudular.

Basın açıklamasını Mersin Kadın Platformu üyesi Sibel Yalçın okudu

Basın açıklamasını okuyanlar arasında Mersin LGBT 7 Renk’ten Yağmur Arıcan da vardı

“Askerlerin, ailelerinin bu savaşa karşı feryatlarını duyuyoruz. Gittikçe artan, her kesimden insanın ses kattığı bu isyandan korkuyorlar. Biz de burada barışın sesini yükseltiyoruz, savaşa karşı barışta ısrarcı olmaya devam ediyoruz!” şeklinde konuşan kadınlar Siirt’ de öldürülen asker anası Emine Aydın’ın sözlerine değinerek “Emine Aydın “Benim oğlum bana ölümlere karşı duyarlılığı öğretti,” dedi. Bizler, hepimizin acının ne olduğunu anlaması için bu acıların katlanarak artması gerekmesin diyoruz. Herkes adına verilen savaş kararının hiçbirimizin gözünde meşruiyeti yoktur diyoruz.” şeklinde konuştular.

Mersin Kadın Platformu üyesi kadınlar bugüne kadar yaşanan tüm asker ölümlerine, Gezi’de Lice’de Zergele’de ve daha nicelerinde gerçekleşen katliamlara değinerek,

“Tüm bu ölümler son olsun diye biz kadınlar barışta ısrarcıyız! Ölümleri sonlandırmanın yolu daha fazla operasyon değil, demokratikleşmedir, müzakeredir, barıştır. Biz kadınlar bunu biliyoruz, savaşın savaşla son bulmayacağını biliyoruz. İşte tam da bunun için her yerde savaşa karşı ses çıkarıyoruz!

Bizler her gün yeni ölüm haberlerine uyanmak istemiyoruz. İşte bu yüzden barışı hiçbir iktidar hırsına kurban etmiyoruz! Savaş hükümetine hayır demek için,  geçici bir hükümetin, sandıkta bizi temsil edemeyeceği ortaya çıkmış olan bir hükümetin hepimiz adına savaş kararı vermesine karşı çıkmak için, erken seçim uğruna bu kadar cana kast edilmesine, böylesi bir şiddet ortamına sürüklenmeye bir dur demek için biz kadınlar barış nöbetindeyiz, ses çıkarıyoruz!” şeklinde konuşarak basın bildirisini sonlandırdıdılar.

“Kadın Cinayetleri Politiktir”

Basın bildirisi ardından konuşan Mersin Kadın Platformu üyesi Yüksel Çelik Kapıkıran “Kadınlar yaşamın her alanında şiddetle iç içe yaşamaya mahkum edilmekte ve şiddet türleri arasında tercih yapmaya zorlanmaktadır. Bunun en son örneği de geçtiğimiz günlerde Mersin’de kocası tarafından kafasına silah sıkılarak öldürülen 23 yaşındaki Gülizar Kabak’tır.

14

17 yaşında istemediği biriyle başlık parası karşılığında evlendirilen, evlendiği günden beri şiddet gören, eşi ve ailesinden gördüğü şiddetin zamanında karnındaki bebeğin ölümüne sebep olacak derecede şiddetli olduğu Kabak, karakola başvurusu sonucunda eşi ve kayınpederi için uzaklaştırma kararı aldırmayı başarmıştır. Fakat buna rağmen ailesinin ısrarıyla eşinin evine dönmek zorunda kalan Kabak, bir gece çocuklarının gözü önünde kafasından ve gözünden vurularak öldürülmüştür.” şeklinde konuşan Kapıkıran;

“Biz biliyoruz ki bu kırımdan çıkmanın tek yolu kadın dayanışmasıdır. Kadın mücadelesi ve örgütlülüğümüzden aldığımız güç ile bu davanın takipçisi olacağımızı tüm Mersin halkının bilgisine sunuyoruz.” Dedi.

Konuşmanın ardından kadınlar ses çıkarmaya devam ederek alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde oturma eylemini sonlandırdı.

 

Haber ve Fotoğraflar: Özgecan Aşlamacı Şahin

(Yeşil Gazete)

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.