EnerjiManşet

Rosatom’un Macaristan’da nükleer projesi AB’den döndü

0

Avrupa Birliği, Rus devlet şirketi Rosatom’un Macaristan’da yapacağı nükleer santral projesini reddetti. AB Macaristan’ın ‘nükleer yakıtı yalnızca Rusya’dan alacağı’ gerekçesi ile anlaşmayı onaylamadığını duyurdu. Rosatom, Mersin Akkuyu’da da bir nükleer santral inşa etmeyi planlıyor. 2020 yılında devreye gireceği iddia edilen nükleer santral için de Rosatom, Macaristan’a benzer bir anlaşma yaptı. Burda tek fark AB’nin reddettiği anlaşmanın Türkiye hükümetince kabul edilmiş olması.

76.macaristan nükleer santraline abden red.yeşil gazete

Avrupa Birliği Rusya’nın Macaristan’da kurmayı planladığı 12 milyar dolardeğerindeki nükleer santral projesini reddetti. Kararın Kremlin ile Brüksel arasındaki gergin ilişkilerden dolayı alındığı da ifade ediliyor. Projenin onaylanmamasına neden olarak Macaristan’ın ‘nükleer yakıtı sadece Rusya’dan alması’ gösterildi. Rusya ve Macaristan geçer sene 1.200 megawatt’lık iki nükleer reaktörün inşaası için anlaşma imzalamışlardı. Macaristan’ın Paks şehrine yapılması planlanan santral Budapeşte’nin yaklaşık 120 kilometre güneyinde.

Söz konusu Nükleer santral Rus kamu şirketi Rosatom tarafından yapılacaktı. Rosatom Türkiye’de ise Mersin Akkuyu’ya nükleer santral yapacak olan şirket.  Avrupa Atom Enerjisi Kurumu (EURATOM) projeyi reddederken Macaristan’ın kararı itiraz edeceği belirtiliyor.

Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Avrupa Parlamentosu’nun Macar Yeşiller üyesi Javor Bedenek, “Eğer Rusya nükleer santral anlaşmasını değiştirmek istemezse bu proje için yolun sonu olur” diye konuştu.

(Hürriyet)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.