DünyaManşet

Kerry, İran konusunda bilgi vermek için Riyad’da

0

Suudi Arabistan’a giden ABD Dışişleri Bakanı Kerry, nükleer görüşmelerin devam ettiği İran ile geniş bir siyasi ve güvenliğe dayalı işbirliği düşünmediklerini söyledi.

17 suudi arabistan, john kerry

Suudi mevkidaşı Suud Faysal ile basın toplantısı düzenleyen John Kerry, “İran ile büyük bir pazarlık peşinde değiliz, olası bir nükleer anlaşma Körfez ülkelerinin güvenlik endişelerine yanıt verecektir” ifadelerini kullandı.

Suud Faysal da, Kerry’nin kendisine, Washington’un nükleer anlaşma arayışındayken, İran’ın bölgedeki tavrını gözardı etmeyeceği konusunda garanti verdiğini belirtti. İran’ın “Arap ülkelerinin işlerine” müdahaleden vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Faysal, “İran’ın Yemen, Suriye, Irak’a müdahalesi konusunda endişeliyiz” dedi.

Ülkesinin “İran’ın nükleer silaha sahip olmasını engellenmesi ve denetim altına alınması konusundaki 5+1 ülkelerinin çalışmalarını desteklediğini” dile getiren El-Faysal, “İran, komşularıyla arasındaki düşmanlık yayılmadan önce halkından akl-ı selim sahiplerine kulak vermeli ve Arap ülkelerinin işlerine müdahaleden vazgeçmeli” diye konuştu.

İran ile P5+1 ülkeleri arasındaki nükleer görüşmelerin son günü 31 Mart. Bu tarihe kadar taraflar arasında bir siyasal anlaşma çerçevesi oluşturulması hedefleniyor.

İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD Kongresi’nde Obama yönetimine nükleer müzakerelerle ilgili ağır eleştirilerine rağmen Washington müzakerelere devam kararı aldı. Dışişleri Bakanı Kerry de 15 Mart’ta müzakerelere katılacağını söyledi.

(Al Jazeera)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.