EmekManşet

Metal işçilerinin grevine yasaklama kararı

0

Bakanlar Kurulu, Birleşik Metal-İş’in grevine “milli güvenliği bozucu” olduğu gerekçesiyle 60 gün durdurma kararı getirdi.

Bakanlar Kurulu, DİSK Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından uygulanmakta olan grevin, milli güvenliği bozucu nitelikte olduğu gerekçesiyle 60 gün süreyle ertelenmesine karar verdi.

13...

Karar Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı.

Grev günü alındığı belirtilen Bakanlar Kurulu kararı şu şekilde duyuruldu:

“Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından uygulanmakta olan grevin, millî güvenliği bozucu nitelikte olduğu görüldüğünden altmış gün süreyle ertelenmesi; 18/10/2012 tarihli ve 6356 sayılı Kanunun 63 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 29/1/2015 tarihinde kararlaştırılmıştır.”

10 kent 22 fabrikada grev

Birleşik Metal-İş Sendikası 2014 dönemi için işveren sendikası MESS ile toplu iş sözleşmesinde (TİS) anlaşma sağlanamadığı için 29 Ocak’ta greve gitme kararı almıştı.

Dünden bu yana 15 bin metal işçisi 10 kent 22 fabrikada grevde.

Birleşik Metal İş’in teklifi

Birleşik Metal İş’in TİS teklifi şöyleydi:

* Birinci altı ay için saat ücreti 5,58 TL’nin altında olanların ücretleri 5,58 TL’ye tamamlandıktan sonra, 8,97 TL’yi geçmemek üzere 40 kuruş iyileştirme yapılır. Bu tamamlama ve iyileştirme işleminden sonra tüm işçilere yüzde 5 artı 105 kuruş zam yapılır.

* Var olan tüm sosyal ödemelerin yüzde 30 oranında artırıldıktan sonra asgari ücret gün sayısıyla toplu iş sözleşmesinde yer alması teklif ediliyor.

* Haftalık çalışma sürelerinin 45 saatten 37,5 saate düşürülmesi, günlük asgari 30 dakikalık dinlenme molalarının çalışma süresinden sayılması ve yıllık izin sürelerinin uzatılması, vergi dilim artışı nedeniyle yıl içinde işçilerin uğradığı gelir kayıplarının işverenler tarafından karşılanması toplu sözleşme teklifinde yer alıyor.

(İmc.tv)

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.