EmekEnerjiManşet

Kapasitesinin artırılması istenen Afşin Termik Santrali’nde yangın: 3 işçi ağır yaralı

0

Çelikler Holding’in Afşin Elbistan A Termik Santrali‘nin kapasitesinin artırılması için İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nun gerçekleştirileceği gün, bugün, santralde yangın çıktı. Üç işçi ağır yaralandı. Santralin kapatılması için yıllardır mücadele veriliyor.

Elbistan’ın Sesi’nin aktardığına göre; olay santralin 4. ünitesinin kazan dairesinde meydana geldi. Bakım çalışması yapıldığı sırada kazandaki kömürün tutuşması sonucunda yangın çıktı.

Olayda 49 yaşındaki İ.S., 35 yaşındaki G.B. ve 25 yaşındaki E.T. isimli işçiler ağır yaralandı.

İşçilerin el ve yüzleri dahil vücutlarının çeşitli yerlerinde ciddi yanıklar oluştu.

İşçiler Elbistan Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Hastanenin yanık ünitesinde müşahede altında tutulan işçilerin sağlık durumlarının ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Santralin kapanması için yıllardır mücadele veriliyor

40 yıldır kömürün gölgesinde yaşayan Kahramanmaraş’ta bölgede yaşayanların sağlığına ve çevreye büyük zararlar vermesine rağmen kömürlü termik santrallerin kapasitesi genişletilmek isteniyor.

Çelikler Holding Afşin Elbistan Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş.’ye ait Afşin A kömürlü termik santraline 688 MW kapasiteye sahip 2 ünite daha eklenmesi planlanıyor.

Temiz Hava Hakkı Platformu tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada halihazırda Afşin A termik santralinin dört ünitesi, Afşin B kömürlü termik santralinin de dört ünitesi bulunduğu hatırlatılıyor.

Ayrıca toplamda sekiz ünitede 2795 MW kapasite mevcut. Bu iki santralin, kuruluşlarından 2020’ye kadar 17 bin 500 erken ölüme neden olduğu da önceki raporda ortaya konmuştu.

Bölgede santrallerin yarattığı kirlilik düzenli olarak izlenmiyor.

Örneğin Afşin’de Çevre Bakanlığı’nın hava kalitesi ölçüm istasyonu yok. Ancak kirliliği gözle görmek mümkün, kömürlü termik santrallerin bacalarından çıkan kül yeni yağmış karı kapkara bir renge boyuyor.

Elbistan’daki istasyonda ölçülen kirlilik ise çok yüksek. Çevre Bakanlığı’nın resmi verilerine göre ince partikül madde (PM2.5) değerlerinin yıllık ortalaması Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği sınır değerlerin beş katı kadar (metreküpte 24,64 mikrogram).

Kaba partikül madde (PM10) ise yine Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği sınır değerin 3,6 katı. (metreküpte 54 mikrogram). Partikül madde insanda kanser yapan 1. grup etmenler arasında sınıflandırılıyor.

Santrallerin etkisi bilimsel verilerle ortadayken kapasitesinin artırılmak istenmesi durumu daha da vahim gale getiriyor. Greenpeace‘in raporuna göre; Afşin A Santrali’ne eklenecek iki yeni ünite 1900 erken ölüme neden olacak.

Buna göre santralin salacağı partikül madde kirliliği, Karadeniz Bölgesi’ne kadar yayılacak. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Elbistan Sağlık Grup Başkanlığı’nın kayıtları, Afşin A Santrali’nin açılışını takiben bölgedeki kanser vakalarının sekiz kat arttığını ortaya koyuyor.

Afşin’deki termik santralin kapasite artışı masada: 17 bin 500 erken ölüme neden olmuştu

More in Emek

You may also like

Comments

Comments are closed.