Doğa MücadelesiManşet

Önce Florya’da Şimdi Menekşe’de Ağaç Katliamı

0

Geçtiğimiz haftasonu Florya’da kesilen ağaçların ardından bugün de Menekşe bölgesinde sabah saatlerinde ağaç kesildi.

IMG-20140326-WA0002 (1)

Hızlı tren ve Marmaray yolu projesi bahanesiyle  Bakırköy Florya tren istasyonunda  100’ün üzerinde ağaç kesilmiş bölge halkının tepki göstermesi üzerine kesim geçen Cumartesi durdurulmuştu.İlgili kamu kuruluşları ve  Bakırköy Belediyesi‘nden alınan bilgiye göre çalışma Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülmekteydi.

Bakırköy bölgesindeki çeşitli sivil toplum kuruluşları ve siyasal partilerin ortak mücadele kararı almalarının ardından bolgede ağaç nöbeti başlatılmıştı.İşi Ulaştırma Bakanlığı’ndan alan İspanyol firma ve yerli taşeronu ile direnişçiler arasında yapılan görüşmelerin ardından firma yetkilileri kesimi durdurma sözü vermişlerdi ki Çarşamba günü Menekşe bölgesinde yeniden kesim yapıldığı haberi geldi.

Bölge halkıyla birlikte olay yerine giden HDP Bakırköy seçim çalışmasını yürüten aktivistler kesilmiş ağaçlarla karşılaştılar. Florya’da ve ‘Menekşe’de çoğu 100 yıllık değerli ağaçları yıkıp yerine beton ve asfalt dökmeyi marifet sanan bir zihniyete karşı mücadele edeceklerini, bunun tüm bölge halkını ve tüm siyasal partileri ilgilendiren bir mücadele olduğunu’ savunan aktvistler tüm toplum kesimlerini dayanışmaya çağırıyor.

Aktivistler şantiye alanına giremediklerini, bu yüzden de olayın boyutu hakkında yeterli fotoğraf çekemediklerini belirtti. Menekşe’de yapılan ağaç kesiminin yol genişletme bahanesiyle yapıldığını anlatan bölge halkı konuyu görüşmek için muhatap bulamadıklarından da yakındı.

me1Hem Florya’da hem de Menekşe’de ağaç katliamını durdurmak için mücadele eden aktivistlerden Mustafa Şiar Yeşil Gazeteye yaptığı açıklamada şu görüşleri dile getirdi:

”Hafta başında bazı sivil toplum kuruluşları ile mücadele yöntemleri ile ilgili yaşadığımız tartışmalı süreci en kısa sürede aşıp, yeniden birlikte mücadele yolları arıyoruz. Ağaç katliamının ekolojik bir sorun olduğunu, siyasal yelpazenin tamamının karşı çıkıp mücadele etmesi gerektiğini her gün anlatmaya devam edeceğiz.”

Bakırköy‘de aday olan tüm siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarını direnişe davet eden Mustafa Şiar, ağaç kesmeden de yol yapmanın mümkün olduğunu, yenisini dikeceğiz yalanlarına da artık kanmadıklarını dikilen ağaçların kesilenlere yetişmesi için yüz yıl gerektiğini, kesilen ağaçlarla birlikte yok olan ekosistemin ise yerine gelmesinin mümkün olmadığı görüşünü dile getirdi. 

(Yeşil Gazete) 

You may also like

Comments

Comments are closed.