Doğa MücadelesiManşet

Direnen her yerde kazanıyor: Romanya’da direniş Rosia Montana’daki altın madenini engelledi

0

Geçtiğimiz hafta Pazar günü Romanya başkenti Bükreş’te Rosai Montana’da yapılmak istenen altın madenini istemeyenlerin yaptığı direnişten sonra Romanya hükümeti hayır demeye hazırlanıyor

Eylemlerin ardından konuşan Romanya başbakanı Victor Ponta, parlamentonun uzun zamandır ertelenen altın madeni projesine hayır diyeceğine inandığını belirtti. Proje ortaklarından Kanadalı Gabriel Resources Ltd projenin hayır oyu alması takdirde yatırım anlaşmaları ihlali üzerine Romanya’ya dava açabileceğini belirtti.

Kuzey Romanya’nın Transilvanya bölgesindeki eski bir madeni yenileme ve genişletme amacı güden bu proje neden olabileceği çevresel etkiler sebebiyle uzun yıllardır erteleniyordu. Ağustos ayından çıkarılan yeni yasa tasarısı ile projenin önü açılmıştı. Fakat geçtiğimiz hafta boyunca Romanya’da devam eden ve Türkiye’den de destek bulan eylemler sonucunda Ponta hem senatonun hem de bakanlar kurulunun projeyi reddedeceğinin aşikâr olduğunu belirtti.

Bir başbakan olarak yabancı yatırımlar ve istihdam için yeni yollar bulmasının görevi olduğunu söyleyen Ponta, bu kadar karşı çıkılan bir proje için vakit kaybetmeye gerek olmadığını da sözlerine ekledi.

Şirket her sene madenden 300 ton altın, 1.600 ton da gümüç çıkarmyı planlarken ekoloji aktivistlerinin yıllardır madenin zemin sularını siyanür ile kirleteceğine ve pitoresk alanda çok büyük zarara yol açacağını savunuyorlardı.

 

Haber: Gizem Hasırcıoğlu

(Yeşil Gazete, BBC)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.