ManşetSivil Toplum

Toplumsal Diyaloğun sürdürülebilirliği: Katılımcı süreçleri kolaylaştırıcılık eğitimi

0

Baraka, 30 Ağustos – 1 Eylül tarihleri arasında Taksim’de üç gün sürecek bir eğitim düzenliyor: “Katılımcı Süreçleri Kolaylaştırıcılık Eğitimi”

Eğitim dili ingilizce ama türkçe çeviri imkanı da sağlanıyor. Facebook sayfasında üç günlük eğitim sürecince katılımcıların programın tamamında hazır bulunması koşulu olduğu belirtilmiş. Filiz Telek, Chris Corrigan, Tatiana Glad, Lara Toensman, Bora Sarı, Yeliz Mert ve Deniz Üçok tarafından verlecek eğitimin ücreti ise katılımcıların gönlünden ne koparsa tarzı ile belirlenecek. Eğitim duyurusunda bu durumu şekilde ifade ediyor Baraka ekibi, “Asıl olarak sizi bütçeniz ve şükran duygunuz rehberliğinde bir miktarı armağan etmeye davet ediyoruz. Katkı payınızı belirlerken kalbinizin sesini dinlemenizi öneriyoruz”

Filiz Telek

Biz de eğitimin içeriği hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve Yeşil Gazete okurlarını bilgilendirmek için Baraka’dan Filiz Telek’e, “Baraka nedir, ne zaman kuruldu?”, “Katılımcı Süreçleri Kolaylaştırıcılık Eğitimi” ne demektir, eğitimden amaçlanan nedir?” sorularını yönelttik.

Eğitim duyurusunda bir gezgin, ortak akıl/kalp kolaylaştırıcısı, yeryüzü aktivisti ve topluluk örgütleyicisi olarak tanımlanan aynı zamanda Cesur Yeni Dünya projesi ile kendini ve dünyayı dönüştüren kişi ve toplulukların ilham verici hikayelerini aktaran Filiz Telek, “Katılımcı Süreçleri Kolaylaştırıcılık Eğitimi”ni düzenleyen Baraka’nın 1 ay önce oluştuğunu, kendilerinin bir kurum ya da stk olmadıklarını, insiyatif olarak tanımlanabileceklerini belirtiyor.

Gezi Direnişi’nde birbirine taban tabana zıt insanların bir arada yaşama pratiğini deneyimlediklerini, normal koşullarda bir araya gelip ortak hareket etmesi asla düşünülemeyecek kişi ve grupların aynı amaç etrafında kenetlendiklerinde ortaya çıkan dayanışma ruhunun herkesi umutlandırdığını ifade eden Telek, “Bu dayanışma ve işbirliği ruhunun ve çok bileşenli diyaloğun günlük hayat içinde de sürebilmesi için belli beceriler kazandırmak üzere bir eğitim düzenliyoruz. Eğitimde dinleme, diyalog, iletişim ve organize olma becerilerinin kazandırılması amaçlanıyor.” diyor.

Katılımcı süreçleri kolaylaştırıcılık eğitimi’nde gruplar ile birlikte çalışmalar yapıldığını kaydeden ve eğitime her kesimden insanları çeşitliliği sağlamak açısından beklediklerini belirten Filiz Telek, bir şirketin veya bir park forumunun ya da bir okulun bu eğitimi aldıktan sonra kendi konuları ile ilgili süreçleri yönetme becerisi kazandıklarını, Park Forumları örneğinden gidersek forum sırasında bir karara varıldığında o karar doğrultusunda ilerlemek için ne yapılması gerektiği ile ilgili çalışmaların bu eğitimi almış kişiler tarafından daha organize bir şekilde yürütülebileceğini belirtiyor

Bu eğitimde, kollektif süreçlerin kolaylaştırıcılığının sağlanmasının amaçlandığını belirten Telek, “Eğitimde topluluğun bir yerden bir yere gitmesi için teknikler ve teoriler sunacağız. Kollektifler, dinamikler nasıl işler? Kendiliğinden organize olmak nasıl sağlanır? Lidersiz, hiyerarşik olmayan, herkesin katılımcı olabileceği süreçlerde başarılı olmanın yolları nelerdir? sorularının yanıtları bulunacak bu eğitimde” şeklinde konuşuyor.

Eyleme geçme odaklı tasarlanmış bir eğitim programının bulunduğu “Katılımcı Süreçleri Kolaylaştırıcılık Eğitimi”nde eğitime iştirak edenlere hayalini kurdukları projelere başlayabilme ve benzer pratikleri paylaştıkları bir toplulukla eğitimden ayrılma olanağını verilecek. Eğitimde Açık Alan (Teknolojisi), Dünya Kafe, Konuşma Çemberi, ProAction Kafe, U Teorisi, Kaordik Tasarım gibi teknikler ve eğitim metodları kullanılacak.

Eğitim ile ilgili bilgileri ve güncellemeleri facebook sayfasından takip edebilirsiniz.

Eğitime katılım için Baraka’nın web sitesindeki kayıt formunun doldurulup [email protected] adresine gönderilmesi yeterli.

Haber: Alper Tolga Akkuş

(Yeşil Gazete)

 

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.