Hafta SonuKitap

Son dönemin Yeşil Kitapları

0

Petrol Değil Toprak

PETROL DEĞİL TOPRAK, ekoloji, feminizm ve küreselleşme hakkında en ilham verici metinleri kaleme alan Hintli yazar ve aktivist Vandana Shiva’nın en son eseri.

Vandana Shiva, sürdürülebilir olmayan, indirmegeci ve mekanik dünya görüşünün bizi sürüklediği noktayı vurgularken, iklim, enerji ve gıdada yaşanan üçlü krize dikkat çekiyor.

‘’Büyüme ve kalkınma ilüzyonuna kapılarak çıktığımız yolculuğun bir geleceği yok. İklim krizi, ekonomik eşitsizlikler ve sosyal çözülme insan topluluklarını uçurumun kenarına sürüklüyor. Şu an çok kritik  bir dönemeçteyiz: Yıkım, çözülme ve imha süreçlerinin böylece sürüp gitmesine izin verebilir ya da yaratıcı enerjilerimizle sistematik bir değişim yaratıp, insan türü olarak, gezegenin bir parçası olarak geleceğimizi yeniden kazanabiliriz.

Artık uyanma vakti.

Petrol Değil Toprak
Vandana Shiva
Çeviren: Özge Olcay
Sinek Sekiz Yayınevi
2013

 

Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler)

 

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, ANG Vakfı ve Flora Araştırmaları Derneğ’nin işbirliğyle Türkçe ve resimli hazırlanan “Türkiye Florası” kitabının yayımlanmasına ilişkin projenin çalışmaları sürdürülüyor. Bu kapsamlı projenin ilk aşaması olarak planlanan, Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler)kitabı, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi tarafından yayımlandı.

NGBB Müdürü Adil Güner’in koordinasyonu ve ülkemizdeki doksandan fazla biliminsanının katkısı ile hazırlanan kitap, bilim âlemi ve botanik dünyası için başvuru eseri olma özelliği taşıyor.Adından da anlaşıldığı gibi kitap, ülkemizdeki bitki çeşitliliği kapsamında, yalnız iletim demetleri bulunan kibritotları, eğreltiler, kozalaklı ağaçlar ve tohumlu bitkileri kapsamaktadır.

Türkiye’nin tüm damarlı bitkilerinin aynı çiltte toplandığı ilk ve tek çalışma olan kitabın, önemli bir özelliği de her bitki için Türkçe ad verilmiş olmasıdır.

“Türkiye Bitkileri Listesi”, hemen her 10 günde yeni bir bitki türünün keşfedildiği ülkemizdeki bitki zenginliği hakkında önemli veriler sunuyor.

Kitabın içeriğinde her bir bitkinin adı ve künyesi, sinonimleri (eş adları), coğrafi bölge ve alt bölgelere göre ülkemizde yayılışı, endemik olma özelliği,  biliniyorsa hangi bitki coğrafyasının elementi olduğu vb bilgiler yer alıyor.

Günümüze kadar ülkemizde tespit edilmiş bitkiler ve endemik bitkilerimiz ile ilgili tartışmalar konusunda, sağlıklı bir veri tabanı oluşturan kitap; botanik alanında gerçekleştirileçek yeni çalışmalarda esas alınaçak kaynak niteliğindedir.

Türkiye Bitkileri Listesi (Damarlı Bitkiler)
Editör: Adil Güner,
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi, ANG Vakfı ve Flora Araştırmaları Derneği
2013

 

GDO’ların Sosyal ve Hukuksal Boyutu

Odak alanlarını “Biyoçeşitlilik” ve “Kapasite Arttırımı” olarak hedefleyerek 30 Mart 2012 tarihinde “Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların Sosyal ve Hukuksal Boyutu “ isimli proje ile GEF Küçük Destek Programına başvuruda bulunan Ekoder’in hazırlamış olduğu bu kitapçık, projenin gerçekleştirilmesine katkı veren kişi ve kurumların kolektif çalışma ve emeğinin ürünüdür.

Eylül,Ekim ve Kasım ayları olarak planlanan proje süresi içinde “Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların Sosyal ve Hukuksal Boyutu” başlıklı iki günlük etkinlik ile alanda aktif STKların, bilim insanlarının, merkezi kurum temsilcilerinin, Biyogüvenlik Kurulu temsilcilerinin, uzman ve hukukçuların bir araya gelerek şimdiye kadar Türkiye’de yürütülen hukuksal süreç ve dünyadaki örneklerinin tartışılması amaçlanmıştır. Bahsi geçen projenin bir çıktısı olarak hazırlanan bu kitapçık, projenin tanımı ,faaliyet başlıkları ve etkinliğin gerçekleştirildiği 6 ve 7 Ekim 2012 tarihlerindeki sunumları ve konuşmaları içermektedir.

GDO’ların Sosyal ve Hukuksal Boyutu
EKODER-GDO’ya Hayır Platformu Yayını
2013

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.