Doğa MücadelesiManşet

HES direnişcisi Leyla beraat etti

0

Erzurum’un Tortum İlçesi’ne bağlı Bağbaşı Beldesi’nde bulunan Ödük Vadisi’nde yaptırılacak HES’lere karşı düzenlenen eylemlerde jandarma erine hakaret ettiği iddiasıyla hakkında Sulh Ceza Mahkemesi’nde dava açılan 18 yaşındaki Leyla Yalçınkaya, beraat etti.

DHA’nın haberine göre, Leyla Yalçınkaya’nın, 12 Eylül 2011 günü Bağbaşı’nda yapılan protesto gösterileri sırasında İlçe Jandarma Komutanlığı’nda görevli er Abdullah Teke’ye hakaret ettiği ileri sürülmüştü. Hakkında Tortum Sulh Ceza Mahkemesi’nde ’hakaret’ suçlamasıyla dava açılan Leyla için 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

Geçen hafta yapılan davanın karar duruşmasında, terhis olduktan sonra bir suça karışan ve şimdi Sincan Açık Cezaevi’nde hükümlü bulunan Abdullah Teke’ye HES eylemi sırasında Leyla Yalçınkaya’nın hakaret ettiğini ileri sürülerek dava açılmıştı. Cumhuriyet savcısının iddia ettiği hakaret suçunun söylendiği kanıtlanamadığı için tutuksuz sanık Leyla Yalçınkaya, bu davadan beraat etti.

CHP ve Eşber Yağmurdereli’den destek

Tortum Asliye Ceza Mahkemesi’nde de Leyla Yalçınkaya için ’görevi yaptırmama, hakaret ve kasten yaralama’ suçlamalarıyla iki ayrı dava daha açıldı. Birleştirilen dosyalarla ilgili savcı, tutuksuz sanık Leyla Yalçınkaya hakkında 9 yıla kadar hapis cezası istedi. Tortum İlçe Jandarma Komutanlığı’nda er olan 22 yaşındaki Abdullah Teke, Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği dilekçede, 5 Ağustos 2011 günü Leyla Yalçınkaya’nın attığı taşla yaralandığını, er Adil Aldemir ise aynı gün genç kızın kendisine “Şerefsizler” diye bağırarak hakaret ettiğini ileri sürdü.

Tortum Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada Leyla Yalçınkaya’ya, CHP milletvekilleri Melda Onur, Sena Kaleli, CHP Erzurum İl teşkilatı, Yeşiller Partisi Erzurum Temsilcisi Firdevs Akova ve avukat Eşber Yağmurdereli destek verdi.

Duruşmada, terhis olan jandarma er Adil Aldemir, Leyla’nın kendisine hakaret edip etmediğini hatırlamadığı ve şikayetçi olmadığını bildirdi. Diğer şikayetçi Abdullah Teke’nin ise Sincan Açık Cezaevi’nde hükümlü olduğu için ifadesinin alınması gerektiğine karar verildi. Bu nedenle duruşma, ertelendi.

Avukat: Jandarma eri baskı altında kalınca ifade değiştirdi

Leyla Yalçınkaya’nın savunmasını üstlenen Erzurum Barosu avukatlarından Ercüment Şenol, hukukun iyi işlemesi sonucu Leyla Yalçınkaya’nın geçen hafta yapılan duruşmada suçsuz olduğu görülerek beraat ettiğini söyledi. Ercüment Şenol, “Leyla’nın bugünkü duruşmasında er Adil Aldemir’in ifadesini değiştirdiğini gördük. İlk ifadesinde kendisine ’Şerefsiz’ denildiğini iddia etmişti. Üzerindeki baskı kalkınca doğru ifade verdiğini görüyoruz. ” diye konuştu

CHP’li Onur : Hukuki değil, siyasi davalar

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ise HES davaları içen ’hukuki değil siyasi’ nitelendirmesinde bulundu. Duruşmada Leyla’dan şikayetçi olanların hazır bulunmadığına işaret eden Melda Onur, “Zaten bu çocuklar üzerinden yapılan, HES eylemlerine karşı insanların korkutulması, el çektirilmesidir. Yani onlara ’Başınıza gelecek budur. Mahkeme mahkeme sürünürsünüz’ diyorlar. Umarım kimseye suyunu, toprağını savunduğu için ceza verilmez” dedi.

(Yesil Gazete, DHA)

You may also like

Comments

Comments are closed.