EkolojiManşet

Yeşiller/Sol Çanakkale’de ekolojik çözümler için toplandı

0

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Çanakkale Kurucuları, Pazar günü (6 Ocak) Çanakkale’de bir buluşma gerçekleştirdiler. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde akademik faaliyetlerine devam eden Prof. Murat Türkeş, Prof. Türker Savaş ve Prof. Kenan Kaynaş ile Parti Meclisi üyesi Durukan Dudu’nun konuşmacı olduğu toplantıda, İklim Değişikliği, Tarım, Ekoloji ve İnsan ilişkisi ve Ekolojik Siyaset kavramları tartışıldı. Toplantı sonrasında katılımcılara ve dinleyicilere aşure dağıtıldı.

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Çanakkale Kurucuları ve Çanakkale teşkilatı, “Çanakkale ve Ekoloji” başlıklı bir toplantı ile Çanakkale ile ilk tanışmasını gerçekleştirdi. Belediye Sosyal Tesisleri Türkan Saylan Toplantı Salonunda gerçekleşen buluşmaya çok sayıda partili, davetli ve dinleyici katıldı. “İklim Değişikliği ve iklim etiği” başlıklı sunum, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş tarafından gerçekleştirildi.

İklim değişikliğinin olası etkileri ve bölgesel alanda sağlanacak yaptırımlar ve bu yaptırımlara katılım konusunu değerlendiren Türkeş, dönülmez eşiğe çok hızlı yaklaştığımızı rakamlarla anlattı. Ziraat Fakültesi eski dekanı Kenan Kaynaş, bir tarım kenti olan Çanakkale’nin ekolojik zenginliği kaybetmemesi için yerelde kurulan ve kurulmaya da devam eden termik santral ve ağır sanayi yatırımlarının zararını bir kez daha dile getirdi. Çanakkale’de yıllardır bir gelenek olan yerelden katılımcı demokrasinin çok büyük bir hızla kaybolduğunu ve bunun da ekoloji mücadelesinde büyük bir dezavantaj yarattığını anlattı.

Yine Ziraat Fakültesinde öğretim görevlisi olan Türker Savaş ise, özellikle bölgenin bir süt deposu olduğunu fakat yapılan ağır sanayi yatırımları ile bu özelliğinin hızla kaybedildiğini, bölgesel marka halini almış olan Ezine Peyniri gibi değerlerin bile sanayiye feda edilmesinin zararlarını anlattı. Hayvancılığın iklim değişikliğine etkilerini de değerlendiren Savaş, özellikle günümüzde hızla bilincin artması ile, doğal hayvancılığın geliştiğini ve özellikle Biga yarımadasında bu konunun şanslarını irdeledi.

Yeşiller ve Sol Gelecek Parti Meclisi üyesi Durukan Dudu ise, konuşmasına Biga’da yapmaya çalıştığı organik üretim alanı ile bağlantı kurarak başladı ve partileşme sürecine, ekolojik siyaset kavramlarına ve özellikle partide bulunan kota sistemine ağırlık verdi. Toplantıyı parti kurucularında Oral Kaya yönetti. Sorular kısmında ise, özellikle partinin isminin oluşum süreci tartışıldı. Toplantıya destek veren BDP Çanakkale teşkilatı da oluşuma desteklerini sundu.

Toplantı sonrasında katılımcılara ve konuşmacılara aşure dağıtıldı. İçinde bir çok farklı değeri barındıran ve bu çeşitlilikle çok da güzel bir tatlı oluşturan aşurenin, Yeşiller ve Sol Gelecek gibi çok renkli ve çok özellikli olduğunu aktaran Oral Kaya, bu amaçla aşure ile Çanakkale’de de farklı bir başlangıç yapmak istediklerini anlattı. Yeşiller ve Sol Gelecek Çanakkale teşkilatının ise daha sonraki bir süreçte kurulacağı açıklandı.

Haber: Oral Kaya

(Yeşil Gazete)

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.